Lejla Filipović o djetinjstvu, majčinstvu i odgoju sinova

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 05.06.2024.

0

Foto: Siniša Bajt

Foto: Siniša Bajt

Poznata majka uz koju se lijepe brojni epiteti, Lejla Filipović, gošća je ovotjedne epizode podcasta 'Mame kod Lane' voditeljice Lane Gojak Bajt. U ovoj epizodi, Lejla je podijelila svoje bogato iskustvo majčinstva, karijere i djetinjstva, odgovarajući otvoreno na sva pitanja.

Lejla Filipović je odrasla u predivnom Dubrovniku, uz dvije sestre, okružena ženama koje su bile ključne figure u njenom životu. "Nas tri smo jako povezane uz majku", prisjeća se Lejla. "Koliko god mi je bilo teško odrastati bez oca, kada stavim to sa strane, imala sam jako lijepo djetinjstvo."

"Bila sam jako zrela i nisam se plašila imati djecu. Ja sam išla roditi kao da sam išla vaditi zub," kaže kroz smijeh. Obje trudnoće su joj bile bez komplikacija, no dojenje joj je predstavljalo veliki izazov. „Prvi put sam imala osjećaj da sam ja bila kriva što nisam mogla dojiti. Za drugo dijete sam išla i na tečaj, opet mi se dogodio neuspjeh. Bila sam očajna", priznaje Lejla, ističući kako žene trebaju znati da nisu loše majke ako ne mogu dojiti ili ne žele. Lejla se prisjetila svojih poroda – "Prvi put sam rodila za tri sata, ali na drip. Koliko god sam imala dobro iskustvo s porodom prvi put i dalje nisam zaboravila na bol tako da sam drugi put uzela epiduralnu."

Govoreći o svojoj djeci, Lejla naglašava koliko je važno postaviti granice, ali i zadržati otvorenost u komunikaciji – „Uvijek smo tu za njih, ali i dalje treba znati da smo mi roditelji, a ne prijatelji". Lejla i Tarik su uspostavili balans između roditeljske discipline i prijateljskog odnosa. "Ja sam bila stroža kada su bili mlađi, trenutno je Tarik loš policajac." Lejla i Lana su se također dotakle još tema o odgoju. "Njih danas najviše odgajaju društvo i društvene mreže, danas je teško odvesti dijete na pravi put. Uvijek smo tu za njih ali je i dalje treba znati da smo mi roditelji, a ne prijatelji. Nemamo tabua, ali o nekim temama ne pričamo. Oboje smo vodili one neugodne razgovore sa njima, kada mi se povjere pazim da ih ne izdam i da ne kažem nikome od njih."

Lejla i Tarik su u braku već 17 godina, a tajna njihove uspješne veze je, kako kaže Lejla, ljubav, poštovanje i kompromis. "Ljubav je uvijek na prvom mjestu, ali poštovanje i kompromis su ključni, uz razumijevanje."Ova epizoda "Mame kod Lane" nudi intiman i inspirativan pogled u život Lejle Filipović, njene izazove i radosti majčinstva te balansiranje između profesionalnog i privatnog života. Ne propustite priliku poslušati ovaj iskreni razgovor na YouTubeu, te audio podcast platformama poput Spotifya, Applea i Googlea.


VIŠE O TEMAMALana Gojak BajtLejla FilipovićMame kod LaneTarik Filipović
Povezano