Laibach u Zagrebu i Ljubljani kroz prizmu našeg objektiva

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 26.04.2023.

0

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Gledali smo kultni slovenski kolektiv na njihovoj turneji 'Love Is Still Alive' na čak dva koncerta, u Zagrebu i Ljubljani

Proteklih dana Laibach je nastupio na tri koncerta i to na jednom zagrebačkom i dva ljubljanska. Nastupi su se zbili pod okriljem velike europske turneje „Love Is Still Alive“, a ovog proljeća i nadolazećeg ljeta Laibach se ukazao (ili će se ukazati) diljem Europe, uključujući Skandinaviju, srednju i istočnu Europu, itd.

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Osim najnovijeg materijala po kojem je nazvana i turneja, Laibach je na turneji predstavio i izabrane pjesme s nedavno objavljenih albuma, teatralnog projekta „Wir sind das Volk“, kao i „Sketches of the Red Districts“. Uključeni su i uvidi u nadolazeće projekte, kao i selekciju Laibachovih klasika, od ranih 80-ih naovamo, te posebna izvedba proročanske pjesme „The Future“ Leonarda Cohena, koja je završila i na popisu najboljih singlova 2022. prema utjecajnom The Quietusu.

Laibach

Laibach

Potpisnik ovih redova je od recentnih Laibachovih gostovanja u Hrvatskoj propustio tek jedan i to onaj prošlogodišnji „Wir sind das Volk“ koji se održao u zagrebačkom Lisinskom. Svi ostali nastupi održani su u klasičnom „stojećem“ formatu te niti jedna od navedenih nije imao identičan program. Samim time, Laibach se (iako relativno čestim nastupima uživo) kontinuirano pozicionira kao jedna od najoriginalnijih živućih umjetničkih kolektiva. Recentni zagrebački i ljubljanski koncerti iznova potvrđuju njihovu formu i kreativnost pa se nadamo da će se takav renome održati još dugi niz godina.

Laibach

Laibach

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Inače, Laibach se ponovno vraća u Zagreb krajem godine predstaviti svoje simfonijsko djelo „Alamut“, a događaj je zakazan za nedjelju 22. listopada 2023. u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. "Alamut" je originalno djelo Laibacha, koje se bavi poznatom pričom temeljenom na povijesnim događajima iz Perzije u 11. stoljeću. Povijesna simfonija je svjetsku premijeru doživjela u rujnu prošle godine na Festivalu Ljubljana, a zagrebačka izvedba na rasporedu je ove jeseni.

Foto: CroModa

Foto: CroModa

Laibach

Laibach

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Temeljen na povijesnim događajima kako ih je u svojoj knjizi opisao slovenski književnik Vladimir Bartol, središnji lik u “Alamutu” je heretik Hasan ibn Saba (Hassan-i Sabbāh), karizmatični vjerski i politički vođa Ismaelita i osnivač misteriozne islamske sekte Asasina (Hash'shasina), čije se ime i danas izgovara sa strahopoštovanjem.


VIŠE O TEMAMALaibach
Povezano