'Kvadrat' Rubena Östlunda u fokusu Kontraplana

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 14.12.2020.

0

Kvadrat. Foto: Kinoteka

Kvadrat. Foto: Kinoteka

Zlatnom palmom nagrađeni film Rubena Östlunda Kvadrat u fokusu je sljedećeg izdanja Kinotekina diskurzivnog programa Kontraplan

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmskim naslovima razgovara iz perspektive srodnih znanstvenih i umjetničkih disciplina. Sljedeće izdanje održat će se danas (ponedjeljak, 14. prosinca u 18 sati), a tema mu je Kvadrat, crna komedija Rubena Östlunda o uglednom kustosu čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik.
Östlundov film jedan je od naslova koji su obilježili 2017. godinu, a kroz satiričan prikaz suvremene umjetnosti otvara čitav niz intrigantnih pitanja, među ostalima i ona o komunikativnosti, etičnosti i nezavisnosti suvremene umjenosti. O navedenim temama govorit će ravnateljica riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić, likovni kritičar i voditelj programa Galerije Atelieri Žitnjak Bojan Krištofić te likovni i vizualni umjetnik Marko Tadić.
Kontraplan je nastao u želji da se angažirana, kritička i raspravljačka dimenzija odlaska u kino očuva za vrijeme pandemije, ali i da se već poznati filmski naslovi promisle u novom kontekstu. Program počinje u 18 sati projekcijom filma, nakon čega slijedi moderirani razgovor.

VIŠE O TEMAMAfilmoviKinotekaRuben Ostlund
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se