Kultne čizme se vraćaju! Kako ove zime nositi Martensice?

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.11.2019.

0

Foto: ShoeBeDo

Foto: ShoeBeDo

U početku su bile dio uniforme poštara i policajaca, a onda su 60-tih postale dio uniforme skinsa, društene skupine koja je tada(!) bila vrlo inkluzivna i multikulturalna

Dr. Martens je rođen u Engleskoj (gdje se nekim čudom i zadržao do dana današnjeg), u doba prepunom društvenih promjena pa tako Marte vrlo brzo postaju simbolom alternative tadašnjoj kulturi.
U početku su bile dio uniforme poštara i policajaca, a onda su 60-tih postale dio uniforme skinsa, društene skupine koja je tada(!) bila vrlo inkluzivna i multikulturalna s idejom Marti kao glavnim simbolom radničke klase koju su zagovarali, predstavljajući tako beznasilni otpor tadašnjem hippijevskom pokretu.
Dr. Martens

Dr. Martens

Kasnije ih veliki Sex Pistolsi i The Clash nose po doma i na pozornicama, dajući im esencijalnu bitnost estetike punk looka.

Foto: ShoeBeDo

Foto: ShoeBeDo

Nakon toga, ova kultna čizma prolazila je kroz metamorfoze, bivajući sastavni dio looka zvijezda scene od Policea do Madonne, odolijevajući vremenu i promjenama trendova.

Marte u jednoj od najtraženijih boja sezone

Marte u jednoj od najtraženijih boja sezone

Dr.Martens je jednako popularan i danas, iako se percepcija branda ublažila iz bunta, ali svakako ostaje komad koji svakom looku daje stav. Danas su Marte svepristune u modnom svijetu – na modnim pistama fashion weekova svjetskih gradova, street styleu...

Dr. Martens

Dr. Martens

U isto vrijeme su fashion i (sub)kulturni statement, ali upravo ih to čini nezamjenjivima i prigodnima za svaku priliku. Marte nedvojbeno same izazivaju na 'spoji nespojivo' pa ih tako i naša ambasadorica Zara Hrvatin bez dilema 'navlači' ljeti na haljinu golih leđa, zimi na over-size sweather ili u svečanim-odijelo prilikama. Ističe da kada situacije i vrijeme pod ruku zahtjevaju obuću, uvijek bira Marte jer svoj modni izražaj voli osnažiti statementom kojim dominiraju upravo one.

Foto: ShoeBeDo

Foto: ShoeBeDo

Kako se punk polako, ali sigurno zavlači u povijesne knjige, a kulturom među mladima dominira masa drugih žanrova, uloga Dr. Martensa je i dalje posve jasna - budi što želiš! Pa zato svrati u ShoeBeDo i dodaj svojoj jesenskoj kolekciji par Marti, budi što želiš i pritom ostani otporan na kišu i snjegove koje je Vakula najavio.

VIŠE O TEMAMADr. Martensčizmemartensiceženske čizmeZara HrvatinShoeBeDo
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se