Kreće druga sezona Ekološke kuhinje na HBO Maxu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.10.2022.

0

Ana Grgić. Foto: HBO

Ana Grgić. Foto: HBO

Druga sezona dokumentarne serije 'Ekološka kuhinja' (Zero Waste Chef) imat će premijeru 8. listopada na HBO Max streaming platformi

U novoj sezoni mladi ekolog Diego García Vega putuje Europom u potrazi za održivim inicijativama i s najboljim chefovima u svakoj zemlji pronalazi načine iskorištavanja prehrambenog otpada. Tim povodom će renomirani chefovi, uključujući Anu Grgić iz Hrvatske, Anu Roš iz Slovenije i Vanju Puškara iz Srbije, iznenaditi gledatelje nevjerojatnim kreacijama koje svode prehrambeni otpad na nulu.

Serija ima 12 epizoda u okviru kojih će Diego i njegov tim posjetiti 12 zemalja tijekom četiri godišnja doba: Hrvatsku, Grčku i Sloveniju tijekom ljeta, Španjolsku, Tursku i Srbiju tijekom proljeća, Rumunjsku, Češku i Slovačku tijekom jeseni te Finsku, Island i Bugarsku tijekom zimske sezone. Svako poglavlje detaljno će se baviti određenim problemom povezanim s prehrambenim otpadom. Nova epizoda u ponudi je svake subote, a epizoda snimljena u Hrvatskoj imat će premijeru 15. listopada.

Tijekom prikazanih putovanja bit će otkriveni projekti kreirani s ciljem da riješe konkretne ekološke probleme, ukazujući na to da male promjene mogu dovesti do boljeg i održivijeg okruženja. Gledatelji će od poznatih chefova saznati kako je moguće pretvoriti prehrambeni otpad u izvor novih iskustava i kako se određena hrana može ponovo iskoristiti.

Poruka koju „Ekološka kuhinja“ prenosi je sve aktualnija diljem svijeta. U Španjolskoj je već donesen prvi zakon o prehrambenom otpadu, koji promovira aktivnosti pomoću kojih se može izbjeći bacanje hrane u prehrambenom lancu, od berbe do samog konzumiranja. Promjene su počele, ali dug put i dalje predstoji. Prema službenim podacima, EU svake godine baci 87,6 milijuna tona hrane. Cilj je jasan: smanjiti tu cifru na nulu.


Glavni protagonist serije Diego García Vega se bavi temama očuvanja životne sredine i održivosti na globalnom nivou. U Londonu je osnovao Zero Food Waste UCL, inicijativu u okviru koje je prikupljana odbačena hrana na njegovom sveučilištu uz pomoć brojnih volontera, a zatim distribuirana u prihvatilište za beskućnike. Nastavio je putovati kako bi se više upoznao s ekološkim problemima, radio je za UN na Jamajci i u Panami, na očuvanju morske bioraznolikosti na Karibima i zaštiti gradova od klimatskih nepogoda.

Epizode i datumi premijera:

8.10. – Španjoska (Pepe Solla)
15.10. – Hrvatska (Ana Grgić)
22.10. – Srbija (Vanja Puškar)
29.10. – Rumunjska (Bogdan Danila)
5.11. – Slovačka (Josef Breza)
12.11. – Slovenija (Ana Roš)
19.11. – Turska (Ebru Baybara Emir)
26.11. – Grčka (Tasos Mantis)
03.12. – Češka (Christian Chu)
10.12. – Bugarska (Filip Zahariev)
17.12. – Island (Gísli Matt)
24.12. – Finska (Albert Franch Sunyer, Carlos Henriques i Luka Balać)


VIŠE O TEMAMAHBOHBO Maxstreaming platformeAna Grgićdokumentarne serijeDiego Garcia Vega
Povezano