Kraftwerk i Nils Frahm otvaraju 7. izdanje Dimensions festivala

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 29.08.2018.

1

Sedmo izdanje Dimensions Festivala

Sedmo izdanje Dimensions Festivala

Tradicionalnim koncertom otvorenja u pulskoj Areni danas započinje sedmo izdanje jednog od najboljih europskih manifestacija eklektične elektronske glazbe – Dimensions festivala

Pulski koncert otvorenja predstavlja i sedam izuzetnih glazbenih nastupa koje predvode apsolutni velikani elektronike i višestruko nagrađivani glazbeni inovatori s gotovo pedesetogodišnjim scenskim iskustvom – skupina Kraftwerk. U Arenu dolaze sa svojim posljednjim audio-vizualnim spektaklom u 3-D tehnici s kojim su već nastupali u londonskom Royal Albert Hallu i Tateu, njujorškoj MoMA-i i sidnejskoj Operi. Osim hvalospjeva, ovaj nesvakidašnji glazbeni spoj ‘mašine i čovjeka’, kako se često govori o glazbi Kraftwerka, u 3-D inačici je uspio redefinirati pojam pop koncerta koji podjednako intrigantno funkcionira u galerijskim i koncertnim prostorima. Kulisa pulskog amfiteatra oduvijek je služila kao dodatni bonus koncertima iznimne audio-vizualne kvalitete, vjerujemo da će nastupu Kraftwerka pridonijeti svojom višestoljetnom impresivnošću.
Pored nastupa Kraftwerka, posebno se ističe koncert njemačkog kompozitora i glazbenika Nilsa Frahma koji svojim nastupima s lakoćom drži na okupu ljubitelje avangardne, klasične i elektroničke glazbe. Svi koncerti s njegove posljednje svjetske turneje na kojoj promovira album All Melodie i EP Encores 1 rasprodavani su mjesecima unaprijed s publikom i kritikom u stanju unisonog obožavanja. Svojevrsni triplet zvijezda večeri koncerta otvorenja 7. Dimensions festivala, uz Kraftwerk i Frahma, čini nezaobilazni detroitski glazbenik širokih glazbenih horizonata i velikog zabavljačkog apetita – Moodyman.
Nils Frahm nastupio je na otvorenju Dimensions festivala 2014. godine

Nils Frahm nastupio je na otvorenju Dimensions festivala 2014. godine

Kako je glazbena formula Dimension festivala uvijek pomalo nepredvidiva, odnosno rado se na jednoj pozornici miješaju legende i novi talenti, tako će se publici u Areni predstaviti tri iznimne mlađe glazbenice: Turkinja s londonskom adresom Debora Ipekel i njena britanska kolegica Josey Rebelle donose eklektični izbor plesne glazbe kojom caruju plesnim podijima i radio valovima dok će Londončanka Nubya Garcia, jazz saksofonistica i skladateljica, pronijeti dio sve prisutnijeg jazz trenda među glazbenicima.

Nakon otvorenja u pulskoj Areni, program Dimensions festivala odvija se na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo od četvrtka 30. kolovoza sve do ranih jutarnjih sati ponedjeljka 3. rujna s više od 150 izvođača na deset pozornica, preko 20 party brodova te dva partija u tunelima Zerostrasse u samom centru Pule. Na poduljem i glazbeno raznovrsnom popisu izvođača posebno se ističu Bonobov cjelovečernji nastup te gostovanja Nine Krawitz, Lene Willikens, Helene Hauff, Peggy Gou, Margaret Dygas, Sonje Moonear, Bjarkija, nastup uživo Jona Hopkinsa, kao i nastupi brojnih domaćih i regionalnih producenata i DJ-eva.

VIŠE O TEMAMAglazbeni festivaliDimensions FestivalKraftwerkkoncerti u PuliNils Frahm
Povezano