'Košnica' u nedjelju zatvara 19. Zagreb Film Festival

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 12.11.2021.

0

Košnica

Košnica

Festival u nedjelju, 14. studenoga, otvara kosovski film Košnica, trostruki laureat ovogodišnjeg festivala Sundance, u režiji Blerte Basholli

Više od 130 filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta na raskošnom je repertoaru 19. Zagreb Film Festivala, koji se održava od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr, croatian.film i ondemand.kinomeetingpoint.ba.
Festival u nedjelju, 14. studenoga, otvara kosovski film Košnica, trostruki laureat ovogodišnjeg festivala Sundance, u režiji Blerte Basholli. Riječ je o moćnoj feel good drami inspiriranoj istinitom pričom o poduzetnici Fahrije Hoti, ratnoj udovici s Kosova koja je, pokrenuvši proizvodnju ajvara, prouzročila pravu malu žensku revoluciju u patrijarhalnoj seoskoj zajednici. Ulaznice za projekciju otvaranja u nedjelju su u prodaji, ali je njihov broj ograničen.
Natjecateljski dio programa u subotu, 20. studenoga, zatvorit će pak priča o drugoj, jednako popularnoj regionalnoj poslastici. Izvankonkurentski naslov Deset u pola, novi film oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, koji u prisustvu ekipe gledamo na festivalskom zatvaranju, inspiriran je jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se u Sarajevu mogu pojesti najbolji ćevapi?

Okosnicu Zagreb Film Festivala, kao i dosad, čini glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma, koji daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz svijeta te natjecateljski program domaćeg kratkog metra Kockice, platforme kroz koju su svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena domaćeg filma. Među njima je i Sonja Tarokić, čiji će hvaljeni film Zbornica imati nacionalnu premijeru u srijedu na ZFF-u u programu dugometražne konkurencije, u prisustvu filmske ekipe.

Glavni festivalski program ove godine uključuje rekordan broj pobjedničkih filmova i ostvarenja nagrađenih na svjetskim A festivalima te čak pet predstavnika nacionalnih kinematografija u utrci za Oscare za film na stranom jeziku. Nisku od sedam finalista za nagrade Europske filmske akademije u programima ZFF-a predvode francuska fantazija uronjena u neon, seks i nasilje, Titan, nominirana u četiri kategorije – za najbolji europski film, režiju (Julia Ducournau), glumicu (Agathe Rousselle) i glumca (Vincent Lindon), Kupe br. 6, melankoličan i dirljiv film ceste finskog redatelja Juhe Kuosmanena, nominiran u kategoriji najboljeg europskog filma, glumice (Seidi Haarla) i glumca (Yuriy Borisov) te Baksuzno bubanje ili bezumni pornić iz programa Ponovno s nama, koji je za prestižne europske nagrade nominiran u kategorijama režije (Radu Jude) i scenarija (Radu Jude).

VIŠE O TEMAMAfilmski festivaliZagreb Film FestivalBlerta Basholli
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se