Kontroverzni filmovi Showgirls i Spetters u Kinoteci

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 24.05.2021.

0

Showgirls. Foto: Kinoteka

Showgirls. Foto: Kinoteka

Ciklus zaključuje Showgirls, dekadentno remek-djelo o Nomi Malone, buntovnoj plesačici koja će pokušati pronaći svoje mjesto pod reflektorima Las Vegasa

Filmovi Paula Verhoevena rijetko koga ostavljaju ravnodušnim, a često izazivaju burne reakcije. Ciklus posvećen njegovu opusu stoga se zaključuje s naslovima koji su u vrijeme premijernog prikazivanja uzburkali najviše duhova. Prvi na rasporedu je Spetters, priča o tri mladića koji se bave amaterskim motociklizmom i sanjaju o slavi, a zaljubljuju se u istu djevojku. Riječ je o jednom od najkontroverznijih filmova u Verhoevenovoj karijeri: u matičnoj zemlji uspio je u tolikoj mjeri razgnjeviti čitav spektar društvenih skupina, da su se građani udružili u „Anti-Spetters koaliciju“, kako bi zaustavili daljnju distribuciju filma, a zbog šokantnog sadržaja Verhoeven je navodno ostao bez mogućnosti da režira jedan od nastavaka Ratova zvijezda. Danas je Spetters hvaljen kao beskompromisan prikaz mladeži nizozemske radničke klase i krize muškosti, a u našim je kinima distribuiran pod nazivom Seks na motoru.
Ciklus zaključuje Showgirls, dekadentno remek-djelo o Nomi Malone, buntovnoj plesačici koja će pokušati pronaći svoje mjesto pod reflektorima Las Vegasa. Showgirls je bio prvi studijski film u širokoj distribuciji koji se ponosio svojom oznakom NC-17 (zabranjeno za mlađe od 17 godina), no podbacio je na blagajnama, a kritika ga je nemilosrdno sasjekla. Ipak, s vremenom film je stekao horde obožavatelja, a njegov cinični pogled na američku trash kulturu spektakla, čiji je Las Vegas ekstremni primijer, nailazi na sve više poštovanja među gledateljima i kritikom. Ukratko, riječ je o visokobudžetnom eksploatacijskom filmu oboružanom satiričnim oštricama koje bodu i škakljaju, provociraju i zabavljaju, u najboljoj Verhoevenovoj maniri! U sklopu programske linije Kultni petak prikazat će se nedavno restaurirana, integralna verziju filma, koju je nadgledao sam Verhoeven.
Uz Showgirls prikazat će se i You Don't Nomi, odličan dokumentarni film Jeffreya McHalea, koji prati fenomen ovoga filma od predprodukcije preko distribucijskog fijaska pa sve do stjecanja statusa kultnog klasika koji danas uživa. U tjedan nas uvodi Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza, jedan od najboljih filmova zlatnog doba Hollywooda, čiju je priču o mladoj glumici koja nastoji zauzeti mjesto nešto starije kazališne dive Verhoeven uzeo kao predložak za Showgirls.

VIŠE O TEMAMAPaul VerhoevenfilmoviKinoteka
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se