Klimatske promjene i zdravlje

Piše: PlivaZdravlje.hr
Objavljeno 06.04.2008.

0

Klimatske promjene i zdravlje

Klimatske promjene i zdravlje. Stručnjaci su uspjeli izmjeriti ono što svake godine sve više osjećamo - temperatura zraka u posljednjih stotinu godina globalno je porasla za 0,6 Celzijevih stupnjeva, što u najvećoj mjeri možemo pripisati sve snažnijem utjecaju efekta staklenika.

Klimatske promjene i zdravlje

Stručnjaci su uspjeli izmjeriti ono što svake godine sve više osjećamo - temperatura zraka u posljednjih stotinu godina globalno je porasla za 0,6 Celzijevih stupnjeva, što u najvećoj mjeri možemo pripisati sve snažnijem utjecaju efekta staklenika. Rast temperature može biti poguban na ljudski život i direktno i indirektno, bilo putem čisto prirodnih pojava koje slijede porast temperature, bilo povratkom starih, rasplamsavanjem postojećih ili pojavom novih bolesti. Vjeruje se da utjecaj klimatskih promjena neće biti jednako raspoređen po cijelom svijetu - posebno su ugrožene populacije zemalja u razvoju, s posebnim naglaskom na male otočne države, sušna područja, područja visokih planina, kao i gusto naseljena priobalna područja.

I dok gotovo svaki dan slušamo na vijestima o tome kako je ovaj dan, mjesec ili godina najtopliji u posljednjih stotinu godina, osvrnimo se malo na posljedice koje bi mogle uslijediti zbog promjene klime. Smatra se da će se klima nastaviti mijenjati i u sljedećih nekoliko desetljeća. Broj smrti povezanih s ekstremnim vrućinama rast će, ali će se zato smanjivati broj smrti uzrokovanih ekstremno hladnim zimama, budući da će zime u prosjeku biti sve toplije.

Dodatnu opasnost predstavljaju poplave, pri čemu će najugroženiji biti ljudi koji žive uz obalu mora ili pored obale rijeke. Pritom je važno napomenuti da su znanstvenici ustvrdili kako se zdravstveni problemi vezani uz poplave najviše odražavaju na psihičkom statusu pojedinaca, budući da se stradalnici teško mire s pretrpljenim strahom i dalekosežnim ekonomskim posljedicama.

Ultraljubičasto zračenje još je jedan od faktora s kojim moramo računati, budući da današnja nebriga za okoliš dovodi do stanjivanja ozonskog omotača. Bolesti koje povezujemo s pretjeranim izlaganjem UV-zračenju su opekline, rak kože, prebrzo starenje kože, mrena te slabljenje imunološkog sustava.


Povezano