Zašto pročitati 'Kako Zagreb izranja iz sna'

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 25.03.2021.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

Eseji Tomislava Pletenca zasigurno će otvoriti brojna pitanja te poslužiti kao podloga važnim raspravama o promišljanju grada

Kako Zagreb izranja iz sna: Stvaranje postsocijalističkog grada niz je eseja u kojima Tomislav Pletenac propituje fenomene postsocijalističkog stanja u urbanim strukturama i daje nove interpretacije gradske svakodnevice i prostora grada.
Zanimljivim spajanjem raznolikih antropoloških i urbanističkih mjesta, Pletenac analizira grad Zagreb kroz konkretne fizičke prostore: podzemlja, trgovačke centre, spomenike, muzeje i provlači ih kroz teorijske okvire i interdisciplinarne pristupe. Dislokacija, fragmentacija i diskontinuitet temeljni su pojmovi na koje autor nailazi istražujući Importane centar, Muzej suvremene umjetnosti, spomenike Oltar domovine, Zid boli i Spomenik domovini, Varšavsku ulicu i Trg žrtava fašizma.
Na kraju se tu analiziraju i učinci samog potresa od kojeg je prošlo godinu dana, a koji je otvorio brojne društvene pukotine i osvijestio važnu činjenicu da je Zagrebu, osim nužne sanacije, iznimno potrebna nova imaginacija grada.

"Knjiga Kako Zagreb izranja iz sna čitanje je prostorne izvedbe grada Zagreba kao svojevrsnog diskursa koji uključuje kompleksna vremenska preklapanja i izmještanja (socijalizam/postsocijalizam). (...) Knjiga se primarno ističe pristupom koji uzima u obzir zamršene odnose kroz koje se grad doživljava, mijenja i oblikuje. Toponimi u Zagrebu koje autor analizira tako služe kao podloga za promišljanje određenih problema – javno/privatno, tržišni odnosi, urbana hijerarhija – na način koji nadilazi disciplinarne ograde te otvara interdisciplinarno polje za raspravu" - stoji između ostalog u recenziji Senke Božić Vrbančić.

VIŠE O TEMAMAZagrebNaklada Ljevak Tomislav Pletenac
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se