Kako do profesionalnog izgleda i što nam je potrebno za dobar make-up

Piše: Marija Koprtla
Objavljeno 20.05.2010.

1

'Igračke' za kvalitetan make-up lica: Kistovi, spužvice i ostali make-up alati koji su vam potrebni da i vi pokažete svoju kreativnu stranu te zablistate kao lice s naslovnice!

'Igračke' za kvalitetan make-up lica: Kistovi, spužvice i ostali make-up alati koji su vam potrebni da i vi pokažete svoju kreativnu stranu te zablistate kao lice s naslovnice!

Ilustracija (Foto: Tina Žaknić)

Ilustracija (Foto: Tina Žaknić)

Profesionani šminker je slikar na licu, a svako lice je njegovo novo slikarsko platno. Kako slikar priprema platno prije početka slikanja tako i šminker radi uvod prije korištenja svoje palete. Potrebne su nam boje i alat s kojim ćemo stvoriti sliku na licu. 

Što nam je sve potrebno za dobar make-up? Svaki dobar majstor treba imati i dobar alat. Krenimo!

Prstima, plosnatim kistovima te spužvicama nanosimo masne pudere, a tanki kist je odličan izbor za korekturu crta lica. Plišane okrugle spužvice, tupferi, koje imaju trakicu tako da se mogu nataknuti na ruku, služe za matiranje podloge. Okrugli kistovi veće površine će lagano osušiti masne podloge i raspršiti zaostali višak suhog pudera.

Ilustracija (Foto: Zvonimir Kosinjski)

Ilustracija (Foto: Zvonimir Kosinjski)

Za crtanje su nam, kao i slikaru, potrebni kistovi različitih oblika i debljine. Najbolji su kistovi koji su napravljeni od prirodnih materijala – dlake životinjskog podrijetla - jer se lako održavaju i dugotrajni su. Kistovi koji služe za šminkanje očiju su različitih oblika - plosnatih i tankih, tankih i okruglih, širokih i plosnatih ,a nekima je vrh koso rezan. Oblik kista i vlastiti izbor šminkera odredit će namjenu kada se koriste kistovi malih površina.

Ilustracija (Foto: Tina Žaknić)

Ilustracija (Foto: Tina Žaknić)

Aplikatori koji se obično nalaze u kutijici od sjenila ostavljaju puno jači pigment boje u odnosu na kist. Kada se boje oči ne zaboravlja se posvetiti i određena pažnja obrvama. Češljić za obrve je neizostavan alat kod šminkera.

Naravno, veliku priču svakog make-upa ima dekorativna kozmetika ili boje za lice.

Boje, boje, boje za oči, obraze, usne; sve je to potrebno za uljepšavanje lica! Evo nekoliko korisnih savjeta:

- Prstima odlično možemo tonalizirati masnu boju kada je koristimo u šminkanju.

- Masne boje mogu se nanositi i spužvicom koja nam služi za nanošenje tekućih i masnih pudera.

- Ruževi, koji mogu biti trajni, sjajni i vlažni, sjajila i sjajilo-ruž te olovke za usne su preparati koje kombiniramo ili pojedinačno nanosimo kako bi obojili i usnama dali željeni oblik i različiti vizalni izgled ovisno o rasporedu nanošenje preparata za naglašavanje usana.

- Rumenilo na obraze najlaše nanosimo sa srednjom veličinom četkice, koja može biti lagano plosnatog ili okruglog oblika čime ističemo središnji dio lica – jagodične kosti. 

- Srednje plosnati kist koso rezani se obično koristi za naglašavanje i korekciju samih crta lica.

p.s. Kad zavirim u svoj kofer i usporedim ga sa asortimanom dekorativne kozmetike široke potrošnje, razlike su vidljive na prvi pogled.

U osnovi, profesionalne boje sadrže puno veću pigmentnu masu. Boje su puno jače.

Veći je izbor boja i  veliki je broj međutonova unutar boje.

Puderi koje se dijele na masne i suhe imaju svoje potpodjele. Raspon tonova boje masnih i suhih pudera prema boji kože je raznolikiji. Podijeljeni su prema boji kože i teksturi što im određuje namjenu; za  kameru, film i kazalište. Suhi puderi mogu biti i suho-sjajni.

Sisley

Sisley

Korektori su također u većoj tonskoj paleti.

Mat, sjajni, suhi, vlažna sjenila za oči sa na raspolaganju, rumenila su suha i masna, sjajna i mat.

Masne boje su posebna paleta, kao i puderi u boji koji fiksiraju masne boje.

Neke boje u koferu izgledaju kao vodene i miješaju se s vodom, a odličan su izbor za precizno slikanje!

Asortiman profesionalnog  kofera razlikuje se ovisno da li se radi o koferu šminkera/vizažiste za beauty make-up, za kazalište ili o maskeru. Ljudi koji se bave maskama i specijalnim efektima za film imaju dosta drugačije igračke. To je umjetnost za sebe!

Sva pitanja vezana uz make-up možete poslati vizažistici Mariji Koprtli na adresu marija.koprtla@cromoda.com


Knjiga Lice u ogledalu autorice Marije Koprtle namijenjena je korisnicima dekorativne kozmetike, ženama koje žele saznati nešto više o umijeću šminkanja te osobama koje upravo šminkanje vide kao vlastiti poziv te vještinu koju žele istražiti. Lice u ogledalu svojevrsni je uvod u osnove make-upa koji će vam pomoći da u svakom trenutku zasjate istinskom ljepotom. Knjigu možete naručiti ovdje po cijeni od 240 kuna.


Povezano


Još iz rubrike Vijesti i savjeti