Jesu li putnici iz Hrvatske opet otkrili domaće destinacije?

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 29.09.2020.

0

Infografika: Booking.com

Infografika: Booking.com

Udaljenost koju putnici iz Hrvatske prijeđu putujući smanjila se za 56% u usporedbi s prijašnjim godinama, podaci su Booking.com-a

Iako putovanja nisu što su bila tijekom ovih nepredvidivih vremena, podaci koje je prikupio Booking.com pokazuju kako se sreća koju donose putovanja ne mjeri u kilometrima. Planovi putovanja drastično su se promijenili u 2020. godini zbog čega su putnici dobili priliku istraživati destinacije koje su bliže doma otkrivajući ili ponovo otkrivajući skrivena blaga koja se praktički nalaze na kućnom pragu.
Proučavajući ostvarena putovanja ovog ljeta, Booking.com je došao do podatka kako se prosječna udaljenost koju su putnici iz Hrvatske prešli putujući (lipanj - kolovoz) smanjila za 56% u usporedbi s istim periodom prošle godine što je malo manje od globalnog prosjeka koji iznosi 63%. Gledajući podatke dobivene u ljeto 2019. godine, putnici iz Hrvatske su u prosjeku putovali 726 kilometara po rezervaciji. Ovo ljeto ta udaljenost se smanjila na samo 322 kilometra po rezervaciji, što iznosi nešto više od udaljenosti Zagreb-Šibenik.

Sreća se ne mjeri u kilometrima

Čak 68% prijeđene udaljenosti putnika iz Hrvatske između 1. lipnja i 31. kolovoza 2020. godine bilo je unutar Hrvatske, u usporedbi sa samo 17% u istom periodu u 2019. godini. Obala i rustikalni otočni gradovi uz pripadajuće prirodne ljepote na vrhu su liste popularnih destinacija koje su putnici iz Hrvatske rezervirali ovo ljeto. Mnogi od njih koristili su priliku i putovali kako bi posjetili obitelj i prijatelje s kojima se nisu mogli susresti tijekom restrikcija putovanja i mjera fizičke udaljenosti. Iako je Hrvatska na vrhu ljestvice najpopularnijih destinacija koje su putnici iz Hrvatske rezervirali ovo ljeto, slijede ih Njemačka, Italija, Bosna i Hercegovina i Austrija pokazujući kako su neki putnici iz Hrvatske putovali van države da bi uživali u putovanjima, ali su ipak ostajali unutar kontinenta.

Ponovo otkrivene destinacije - od predivne Starigrad-Paklenice do zadivljujuće prirode i kulture hrvatskih otoka

Mnogi putnici iz Hrvatske ponovo su otkrili šarmantne domaće destinacije na čelu s otocima za koje se javio pojačani interes ove sezone. Domaće destinacije koje su ovo ljeto bile veoma tražene su Starigrad-Paklenica i otočki gradovi Stari Grad, Hvar, Malinska i Korčula.

Iako su neke ruralne destinacije sve popularnije, dugoročno su provjereni urbani favoriti još uvijek na vrhu liste najpoželjnijih odredišta. Ovo ljeto te destinacije za putnike iz Hrvatske su gradovi Zagreb, Zadar, Split i Dubrovnik.

VIŠE O TEMAMABooking.comhrvatski turizam
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se