JazzHR Festival donosi pet koncerata u Tvornicu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 04.10.2022.

0

Bruna Matić. Foto: JazzHR

Bruna Matić. Foto: JazzHR

Big Band RTV Slovenija & Solisti, Bruna Matić Quintet, Filip Pavić Quintet, Petar Ćulibrk - World's Okayest Pianist i Vasil Hadžimanov Band predstavit će svoju glazbu od 5. do 7. listopada u Tvornici

Festival JazzHR - Fall edition otvorit će Big Band RTV Slovenija & Solisti. Prisjećajući se brojnih uspješnih nastupa ovog orkestra kroz povijest festivala JazzHR, nakon dugo ga vremena imaju priliku ponovno ugostiti -  i to s repertoarom mladih, aktualnih skladatelja i solista iz Slovenije i Hrvatske. Big Band Radio-televizije Slovenije kontinuirano djeluje od 1945. godine i ponosi se činjenicom da je među najstarijim orkestrima ove vrste u svijetu. Danas je sastavljen od pretežno mladih, virtuoznih glazbenika, koji svojim profesionalizmom održavaju izuzetno visoku razinu orkestralne jazz produkcije u Sloveniji. Big Bandu RTV Slovenija na ovom će se koncertu pridružiti njegovi dosadašnji gosti i suradnici iz Slovenije. Usto, nekoliko će solista iz Hrvatske s orkestrom nastupiti prvi put, a svi će predstaviti svoje autorske skladbe.
Bubnjarka, skladateljica i aranžerka Bruna Matić u svibnju je prošle godine prvi put predstavila svoj autorski audiovizualni projekt „N O I S E” – suitu u trajanju od 75 minuta. U njoj kroz spoj glazbe i videa, kao i jazza i elektroničke glazbe govori o buci koja nas okružuje, ali i o buci u nama samima. Mlada bubnjarka na ovom je projektu radila oko dvije godine i autorica je kompozicija, aranžmana, teksta i videa. Isti projekt prilagodila je i snimila u sastavu kvinteta, a izdaje ga pod vlastitom izdavačkom kućom (Zebra Music, 2022.). Na JazzHR Festivalu - Fall edition pred publiku stiže s projektom Bruna Matić Quintet u četvrtak, 6. listopada.
Debitantski autorski album jazz gitarista i skladatelja Filipa Pavića "Terra Incognita" (Croatia Records, 2019.) publika i kritika izvrsno su prihvatili, pa je tako i uvršten na brojne popise najboljih albuma te godine. Svoj najnoviji album "Labyrinth Songs" (Croatia Records, 2022.) snimio je s ponajboljim hrvatskim jazz glazbenicima uz producenta Stefana Ameria u njegovom studiju Artesuono u Udinama. Stilski je raznolikiji od albuma prvijenca, a u isto vrijeme zadržava karakterističan osjećaj za melodiju i liričnost. Filip Pavić sa svojim kvintetom na pozornicu JazzHR Festivala - Fall edition stiže također u četvrtak, 6. listopada.

Pijanist Petar Ćulibrk 2018. godine pokreće svoj autorski samostalni pijanistički projekt pod imenom World's Okayest Pianist. Projekt za njega predstavlja pokušaj oslobađanja i nadilaženja vlastitih mogućnosti kroz vječnu inspiraciju starih majstora, a s dozom nekih novih doživljaja glazbe. Njegov prvi samostalni autorski album "Old School" (Intek Music, 2022.), snimljen početkom godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, čine skladbe nastale kroz različita razdoblja njegovog života. Tako se u njima mogu čuti i različiti glazbeni utjecaji, počevši od Oscara Petersona, preko nezamjenjivoga Reda Garlanda, Kennyja Barrona i Billa Evansa do mladih snaga kao što su Taylor Eigsti, Emmet Cohen i Nicolas Dupuis (Anomalie). Album možete poslušati na JazzHR Festivalu - Fall edition u petak, 7. listopada.

Svoje će novo izdanje publici predstaviti i jedan od vodećih srpskih pijanista, kompozitora, aranžera i pedagoga - Vasil Hadžimanov. Vasil Hadžimanov Band objedinjuje balkansku tradiciju i folkor s modernim, zapadnjačkim stilovima (jazz, funk, rock, progressive, world music), tvoreći autentičan i unikatan glazbeni izričaj. U ovom sastavu dosad je snimio sedam nagrađivanih albuma, a na festivalu JazzHR predstavlja se prvi put s najnovijim, osmim albumom "Keyf". On je i dalje u kategoriji fusion žanra, ali donosi novitete u zvuku u odnosu na prethodna izdanja.

Tijekom cijelog festivala publika će moći posjetiti izložbu "Save the Earth" makedonskog umjetnika Vlade Kostova. Rođen je u Skoplju (Sj. Makedonija) gdje je završio umjetničku školu Lazar Ličenoski, nakon čega je radio kao crtač u londonskom studiju za animirane filmove Hollywood Road Film Production. Posljednjih je trideset godina aktivan kao slobodni umjetnik, a bavi se slikarstvom i kiparstvom. U sklopu festivala JazzHR izložit će svoje skulpture glazbenika izrađene od otpadnih metala.

Ulaznice za JazzHR Festival – Fall edition dostupne su u sustavu Entrio po festivalskoj cijeni od 150 kuna, dok su dnevne ulaznice dostupne po cijeni od 70 kuna.

VIŠE O TEMAMABig Band RTV Slovenija & SolistiBruna Matić QuintetFilip Pavić QuintetPetar ĆulibrkVasil Hadžimanov BandJazzHR
Povezano