Jasna poruka za kraj DFWZ-a: I država i moda su u k****!

Piše: Ana Belić, Foto: Maja Brčić
Objavljeno 24.11.2013.

121

Revija Tonija Rice na završnoj večeri DFWZ-a | Foto: Maja Brčić

Revija Tonija Rice na završnoj večeri DFWZ-a | Foto: Maja Brčić

Uz nekoliko solidnih revija, finalnu večer Dreft Fashion Weeka pamtit ćemo po performansu Tonia Rice

Lepršave haljine i fini materijali Vjere Viličnik

Zadnju večer Dreft Fashion Weeka Zagreb otvorila je naša poznata dizajnerica koja već godinama živi i radi u Londonu - Vjera Viličnik. S obzirom na njen svjetski uspjeh, pomalo je nevjerojatno da smo tek sada prvi put imali prilike vidjeti Vjerinu kolekciju u Zagrebu.

Vjera Viličnik

Vjera Viličnik

Za svoje prvo predstavljanje domaćoj publici, dizajnerica je odlučila prikazati miks svojih kolekcija, koji se sastoji od novih komada i njezinih najdražih kreacija iz nekoliko posljednjih sezona. Pastelne boje, lepršave haljine te najfiniji materijali poput svile i čipke glavna su obilježja Vjerinog stvaralaštva. Dizajnerica puno pažnje obraća na odabir materijala, i na samu izradu, koja je uvijek ručna, dajući tako poseban šarm odjeći.

Artiđana i Bags by Kristina

Artiđana

Artiđana

Ana Ćavar, dizajnerica koja stoji iza branda Artiđana, udružila je ovaj put snage s Kristinom Fazinić, te tako dobila potpunu kolekciju - Ana se pobrinula za odjeću, a Kristina za torbe. Rezultat je bio zaista dobar - torbe su odlično upotpunile cjelokupan izgled. U Artiđaninoj kolekciji prevladavaju tamnije boje, asimetrija te zipperi kao glavni detalji, a jednobojnost je razbijena povremenim prugicama i točkicama. Naglasak je na konstrukciji odjeće. Kolekciju unikatnih kožnih torbi Kristina je nazvala "Moj škoj", pa tako na njima prevladavaju motivi otoka. Ova posebna linija zasigurno će osvojiti ljubiteljice poslovnog stila, ali i sve žene koje teže individualnosti i izraženom stilu.

Performans Tonija Rice

Ricini manekeni

Ricini manekeni

Teško je riječima opisati ono što smo vidjeli na reviji Tonija Rice. Toni ovaj put nije uopće predstavio svoju kolekciju, tj. nije bilo odjeće. Umjesto toga, osmislio je performans pod nazivom ''Država u kurcu, Moda za kurac''. Manekeni su hodali pistom sa pričvršćenim penisima u stilu nakurnjaka od pletene trske, od koje se inače pletu košare.

Toni Rico

Toni Rico

Cilj ovog cijelog showa vjerojatno je bio da se ukaže na loše stanje u državi, te na to kako kriza najviše pogađa one najugroženije. Poruku smo shvatili, a po reakcijama publike možemo slobodno reći da nitko nije očekivao ovakav performans.

Još malo Londona u režiji Hemyce

Hemyca

Hemyca

Hemyca je luksuzni brand na čijem čelu stoje Helen Clinch i Myra Nigris. Ove dizajnerice odijevaju brojne svijetske poznate osobe, a ove sezone su se prvi puta predstavile hrvatskoj publici. ''Unpredicted'' je naziv njihove kolekcije za proljeće/ljeto 2014., koja otkriva samu srž branda. Strukturirana silueta svake haljine putem Augmented reality tehnologije utjelovila je modele iz stvarnoga života. Dizajnerice su u cijeloj kolekciji koristile samo četiri boje - porculanski bijelu, stakleno plavu, pergamentno smeđu i crnu. Igra transparentnim dijelovima donijela je dašak seksepila u cijelu priču.

Marka by Marija Cvitanović

Marija Cvitanović

Marija Cvitanović

Marija Cvitanović je svoju treću kolekciju odlučila posvetiti pamučno-vunenim tkaninama i urbanom stilu u kojem se mogu pronaći žene gotovo svih generacija, vodeći pritom računa o nosivom, praktičnom odjevnom predmetu koji se za tek nekoliko sekundi može pretvoriti iz haljine u kostim, kaput, pelerinu, prsluk, jaknu, ili pak samo suknju. Ženstvene haljine sa zipper detaljima koje naglašavaju žensku figuru klasični su komadi koje je uvijek dobro imati u garderobi. Marija je u novoj kolekciji odlučila koristiti svoje tri najdraže boje: crvenu, kraljevsko plavu i crnu.


VIŠE O TEMAMADreft Fashion WeekHemycaFashion Week ZagrebMarija CvitanovićToni RicoArtiđanaVjera ViličnikAna Ćavar
Povezano