Izložbe koje možete pogledati u bečkoj Albertini u 2023.

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 03.02.2023.

0

Joan Miró, Bez naslova © Successió Miró

Joan Miró, Bez naslova © Successió Miró

Poznati bečki muzej Albertina, koji između ostalog čuva i jednu od najvećih i najvažnijih grafičkih zbirki na svijetu, slavi 20 godina od ponovnog otvaranja i tim povodom priprema različite izložbe i retrospektive

Bečki muzej Albertina 2023. slavi 20 godina od ponovnog otvaranja. Nakon opsežnih renovacijskih radova koji su započeli početkom 90-ih, proširenja izložbene površine s 2.000 na 28.000 metara kvadratnih, muzej je ponovno otvoren 2003. godine. Albertinu godišnje posjeti između 700.000 i milijun posjetitelja. Nijedan drugi  na svijetu u posljednjih dvadeset godina nije izložio više crteža i grafika. U slavljeničkoj 2023. godini posjetitelji će moći uživati u dosad najopsežnijim izložbama posvećenima povijesti grafike. Poseban program održat će se paralelno i u muzeju suvremene umjetnosti Albertina Modern.

Izložbe „Dürer – Munch –  Miró. The Great Masters of Printmaking” i „Andy Warhol do Damiena Hirsta. The Revolution od Printmaking” pripovijedaju pet stoljeća povijesti umjetnosti jezikom najljepših i najznačajnijih djela te svjedoče o raznolikosti postojeće zbirke. Početak novih grafičkih tehnika u srednjem vijeku, bakrorez i drvorez, bakropis, mezzotinta i litografija bit će prikazani u Albertini. Albertina Modern s druge strane tematizira revolucionarne poteze u vremenu nakon 1960. i prikazuje sve važne grafičke novitete kao što je monumentalizacija kod umjetnika poput Andyja Warhola, Roberta Rauschenberga, Franza Gertscha, Chucka Closea, Kiki Smith ili otkriće sitotiska.

Proljeće u muzej Albertina donosi značajnu izložbu pod nazivom „Bruegel i njegovo doba“ o antwerpenskoj figurativnoj umjetnosti 16. stoljeća koju je prvenstveno odredio Peter Bruegel stariji. U slavljeničkoj godini posjetitelje ondje također očekuju izložbe postavljene povodom 50. godišnjice smrti Pabla Picassa, 95. rođendana američkog slikara, kipara i grafičara Alexa Katza koji trenutačno izlaže u njujorškom Guggenheimu te 75. rođendana austrijsko-irskog umjetnika Gottfrieda Helnweina. Izložba „Georg Baselitz. 100 crteža“ zasniva se na velikodušnom poklonu 100 izvanrednih crteža samog njemačkog umjetnika muzeju Albertina i muzeju Morgan Library & Museum u New Yorku, a ove će godine biti izloženi u Beču. Krajem lipnja u Albertini će se moći pogledati djela jednog od najvažnijih izraelskih umjetnika Ofera Lellouchea, a u ljetnim mjesecima također će biti izložena retrospektiva jedne od najznačajnijih suvremenih umjetnica iz Austrije Valie Export. Posjetitelje najesen očekuje izložba tristotinjak fotografija američkog fotografa Joela Strenfelda.

Cjelokupni fundus Albertine koji seže od Dürera i Michelangela, Leonarda i Rafaela, Bruegela, Rembrandta, Rubensa pa sve do Klimta, Schielea, Kokoschke ili Warhola, Baselitza i Kiefera svodi se na zajednički nazivnik muškarac-bijelac. U posljednja dva desetljeća težište izložbi i zbirki usmjereno je na šire područje, a ciljano su prikupljana djela različitih umjetnica i umjetnika. Tako će se ujesen u Albertini Modern moći posjetiti opsežna izložba „Diversity in Sex, Race and Gender“ koja se bavi identitetom i različitosti medija umjetničkog izražavanja. Osim toga, planirana je i retrospektiva japanskog umjetnika Yoshitomoa Nare.


VIŠE O TEMAMABečizložbe u BečuAlbertinamuzeji u BečuJoan Miro
Povezano