Izložba u Vukovaru: 'Materijal i forma - tekstil na novim granicama'

Piše: CroModa, Vukovar, Zagreb
Objavljeno 03.10.2016.

0

Hlupić - Krpan

Hlupić - Krpan

U utorak, 4. listopada u Gradskom muzeju u Vukovaru otvara se izložba 'Materijal i forma - tekstil na novim granicama'

Izložba "Materijal i forma - tekstil na novim granicama" kroz radove 19 autora propituje odnos materijala i forme u području oblikovanja tekstila, kroz dvije teme: dizajn i uporaba novih tekstilnih materijala te mimikrija materijala.

"Kako se sve mogu oblikovati i dizajnirati novi materijali? Pružaju li otpor stvaralačkoj ideji ili se kreativni postupak podvrgava odabranom materijalu? Ukratko, vrijedi li još uvijek konstatacija koja kaže da materijal utječe na formu? Nadalje, kao specifičan aspekt pojavljuje se i mimikrija; riječ je o svim onim slučajevima kada jedan materijal oponaša drugi. Budući da je fleksibilnost jedna od primarnih odlika tekstila, svojedobno su iznenađenje predstavljale velike instalacije od teškoga tkanja koje doživljavamo poput zidova ili stupova. Obje, u kratkim crtama elaborirane cjeline intrigantan su izazov umjetnicima. Rezultati njihova promišljanja i rada iskazani su na izložbi u različitim proizvodima primijenjene umjetnosti; kako na objektima za dekoraciju interijera, ali i na onima koji bez okolišanja posežu za umjetničkom aurom.", stoji između ostalog u predgovoru Nikole Albaneže.

Kustos izložbe je Nikola Albaneže.

Izlažu: Ivana Bakal, Andreja Deskar, Smiljka Franjić, Igor Galaš, Tatjana Grgurina Vučetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Ruža Hodak, Višnja Iris, Vesna Jakić, Dominique Jurić, Zoran Kakša, Nataša Knežević, Vesna Kolobarić, Tihana Mikša Perković, Ljerka Njerš, Vesna Pleše, Renata Svetić, Sanja Šebalj, Gordana Špicer Šimić.

Izložba će se moći pogledati do 24. listopada, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je realizirana u partnerstvu s Muzejom grada Vukovara, uz financijsku potporu Grada Zagreba.


VIŠE O TEMAMANikola Albanežemodne izložbeMuzej grada Vukovara
Povezano