Izložba prvog hrvatskog umjetnog modnog dizajnera

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 20.04.2022.

0

Soll

Soll

Što se događa kada se umjetna inteligencija 'igra' sa modom? Odgovor na pitanje daje Soll, modni dizajner nastao kao produkt umjetne inteligencije.

Otkrijte svijet umjetnosti, modnog dizajna i koncepta umjetne inteligencije koja se vješto implementira u svakodnevicu u prvoj samostalnoj izložbi digitalnog modnog dizajnera Solla. Soll je dio modnog brenda E.A. 1/1 S.V. čiji koncept potpisuju modni dizajner i vizualni umjetnik Silvio Vujičić te arhitekt Miro Roman. Soll i njegov tim će svoju prvu izložbu, točnije video instalaciju film Ivana Slipčevića, predstaviti u Galerijskom prostoru Hrvatskog dizajnerskog društva.
Pod nazivom „Ja ne dizajniram modu, ja je pišem“ izložba se otvara 22. travnja u 19 sati. Kroz galerijski prostor s pogledom na Boškovićevu ulicu bit će pozicioniran galerijski izlog prve Sollove izložbe. naziva „Ja ne dizajniram modu, ja je pišem“.
Površnom promatraču bi mogla promaknuti činjenica da je Soll jedinka za sebe, iako ne postoji u fizičkom obliku. Nije upitno da su Silvio Vujičić i Miro Roman autori izložbe, no ne i autori Sollovih kreacija. Drugim riječima, kako je o izložbi istaknuo likovni kritičar Marko Golub: "Oni su donijeli kreativne odluke o tome kako će nam se Soll prezentirati, ali sami produkti su rezultat Sollove umjetne „svijesti“, koja se oslanja na tehnike strojnog učenja, kao što su generativne kontradiktorne mreže i samoorganizirajuće mape (SOM-ovi). U tumačenju svoje uloge, Vujičić i Roman koriste izuzetno snažnu metaforu 'vrtlarenja'".

Vujičić i Roman su Sollovi „vrtlari“. Oni Sollove ideje „presađuju“ iz konteksta u kontekst, hrane ga slikama, tekstovima i ostalim podacima koje Soll konfigurira kao svoje kreacije. Ovo daje objašnjenje samom nazivu izložbe „Ja ne dizajniram modu, ja je pišem“, jer Vujčić i Roman to doista i čine.

Izložba "Ja ne dizajniram modu, ja je pišem" za javnost je otvorena do 16. svibnja 2022, radnim danom od 12 do 19 sati.

VIŠE O TEMAMAizložbe u ZagrebuSollSilvio VujičićMiro RomanHrvatsko dizajnersko društvo
Povezano