Izložba kostimografkinje Ike Škomrlj Ajki

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.04.2021.

0

Foto: ULUPUH

Foto: ULUPUH

Riječ je o prvoj i velikoj retrospektivnoj izložbi bogatoga i raznovrsnoga kostimografskog opusa Ike Škomrlj

U četvrtak, 8. travnja 2021. od 17:00 do 20:00 sati u Izložbenoj dvorani Tehničkoga muzeja Nikola Tesla otvara se retrospektivna izložba Beskompromisno svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj Ajki u sjećanje na nedavno preminulu doajenku hrvatske kazališne kostimografije Iku Škomrlj, poznatiju kao AJKI (Zagreb, 13. srpnja 1932. – Zagreb, 15. listopada 2018.).
Izložbu organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) čija je aktivna i cijenjena članica Ika Škomrlj bila dugi niz godina, a koncepciju izložbe i njezin likovni postav potpisuju doc. dr. art Ivana Bakal, kostimografkinja, predsjednica ULUPUH-a, kolegica i prijateljica Ike Škomrlj te urednica monografije o Iki Škomrlj, i dr. sc. Martina Petranović, teatrologinja u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i autorica monografije o Iki Škomrlj.
Riječ je o prvoj i velikoj retrospektivnoj izložbi bogatoga i raznovrsnoga kostimografskog opusa Ike Škomrlj koja se najvećim dijelom temelji na autoričinoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji, ali i građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, brojnih hrvatskih kazališta u kojima je Ika Škomrlj djelovala te Hrvatske radiotelevizije.

Posjetitelji će na izložbi moći razgledati kostimografske radove Ike Škomrlj nastale u razdoblju od samih početaka njezinoga profesionalnog djelovanja sredinom 20. stoljeća do njezinih posljednjih ostvarenja u novome tisućljeću. Izlošci obuhvaćaju brojne i raznolike kostimografske skice za dramske i glazbenoscenske predstave, televizijska ostvarenja i vojne odore te fotografije i snimke izabranih kazališnih predstava i filmova. Osobito atraktivan dio izložbe čini nekoliko desetaka originalnih kazališnih kostima od kojih većina nikada prije nije bila izložbeno predstavljena javnosti (Trnoružica, Orašar, Pjesme ljubavi i smrti, Faust, Prodana nevjesta, Postolar od Delfta, Norma, Samson i Dalila, Jalta, Jalta, Fedra, Troilo i Kresida, Hamlet, Aretej, Plavi snijeg, Ronja…), te osobni predmeti, nagrade i memorabilije Ike Škomrlj, haljina koju je Ena Begović nosila tumačeći barunicu Castelli u filmu Glembajevi Antuna Vrdoljaka, odora Počasne bojne, i sl., a moći će se čuti i autoričina osobna razmišljanja o kostimografiji.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 8. travnja od 17 do 20 sati. Organizator izložbe je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

VIŠE O TEMAMAGalerija ULUPUHizložbe u Zagrebukostimografija
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se