Izložba dizajnerskog nakita Diane Sokolić u Gliptoteci HAZU

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 18.05.2015.

78

Nakit Diane Sokolić u Gliptoteci HAZU

Nakit Diane Sokolić u Gliptoteci HAZU

U subotu 16. svibnja u Gliptoteci HAZU otvorena je izložba dizajnerskog nakita akademske slikarice Diane Sokolić

Diana Sokolić predstavila je ovom prilikom svoje narukvice  sa čipkom nagrađene prije mjesec dana u Comu međunarodnom nagradom za dizajn kao i novu kolekciju nakita od gume i pleksija. Zanimljivo je da je izložba postavljena u prostoru Antike Gliptoteke, na sadrene odljeve antičkih skulptura.

Diana Sokolić

Diana Sokolić

Izložbu je, u nazočnosti mnogih poznatih osoba iz kulturnog i javnog života, otvorila Iva Koerbler, koja je pritom naglasila: "Umjetnički nakit Diane Sokolić logičan je nastavak i komplementarni dio njezina umjetničkog opusa, gdje je često koristila pleksiglas kao materijal za svjetlosne objekte, slike i reljefe. Taj koncept sinteze vizualnih umjetnosti i iluzinonizma razvija se na tradiciji apstraktne geometrijske umjetnosti šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, posebice istraživanja luminokinetičkih objekata i op-arta te kaleidoskopskog variranja kolorističkih predložaka geometrijske apstrakcije.

Njezin je nakit nosiva pokretna skulptura u manjem mjerilu koja odlično funkcionira na ljudskom tijelu. Upravo pleksiglas omogućuje beskonačne igre i varijacije s optičko-kinetičkim istraživanjima, lomom svjetlosti, ali i dimenzijom zvuka jer pojedini fragmenti nakita u kretanju proizvode zvukove, nježno 'kuckaju' i 'zveckaju' jedan o drugi.

Jednostavni geometrijski oblici uz jake boje međutim nisu rezultirali teatralnim, pretjerano upadljivim i dekorativnim nakitom, već zavodljivim i senzualnim komadima nakita usprkos prividnoj krutosti materijala. Ponekad djeluju kao da se suprotstavljaju mekoći ljudskog tijela, ali nas privlači toplina pleksiglasa koji se ugodno grije na tijelu.

To je nakit koji je apartan, nosi poruku o životnoj vitalnosti umjetnice i onih koji ga nose, daje radost i samopouzdanje, bez sumnje na tragu ideje o kromoterapiji, odnosno, liječenju bojama. Čak i kada su pojedini primjerci kreirani od prozirnog ili crnog pleksiglasa, igra svjetlosti na malim površinama trokuta i ovala daje identičan efekt.

Najnoviji komadi ogrlica od crne gume u kombinaciji s prozirnim pleksiglasom, kao i umetanje prave bijele čipke u narukvice od pleksiglasa pokazuju novo i intrigantno dizajnersko lice umjetnice, vrlo rafinirano i delikatno, prilagođeno mnogo većem generacijskom rasponu ljubitelja nakita, a možda čak i muške publike."


VIŠE O TEMAMAIva KoerblerGliptotekanakitDiana Sokolić
Povezano