IKEA i Marimekko: Spoj nordijskog dizajna i wellnessa

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 09.02.2023.

0

Foto: Ikea

Foto: Ikea

IKEA i Marimekko predstavljaju kolekciju BASTUA, koja je inspirirana nordijskom prirodom, wellnessom i ritualima samonjege, a koja na tržište stiže u ožujku ove godine

Suradnja na BASTUA kolekciji spojila je IKEA znanja o opremanju doma i Marimekkove umjetnosti grafike, sve kako bismo uveličali zadovoljstvo i radost rituala samonjege. Naziv kolekcije BASTUA potekao je od izraza koji se koristi za opisivanje saune u Smålandu, regiji u južnoj Švedskoj gdje je osnovana IKEA. Rituali samonjege i nordijska sauna bili su izvorište kolekcije, a osmišljena je jednako za uživanje uz jezero tijekom toplih ljetnih mjeseci, kao i za opuštanje uz svoje omiljene rituale samonjege nakon dugog dana.

Kolekcija BASTUA ističe se odvažnim i prekrasnim uzorcima koji odražavaju prirodu i okoliš saune, a ovo je prvi put da Marimekko dizajnira posebne uzorke za suradnju s drugim brendom. Misija Marimekka je osnažiti ljude da budu sretni takvi kakvi jesu i unijeti radost u njihov svakodnevni život uz pomoć odvažnih uzoraka i boja. Jedan od motiva u kolekciji inspiriran je velikim, ukrasnim lišćem rabarbare koja ponekad raste pored zgrada sa saunama u Finskoj, a prikazan je na mnogim novim predmetima, uključujući kultnu torbu FRAKTA.

Kolekcija se sastoji od raznih predmeta, od namještaja, stakla i tekstila sa živopisnim uzorcima. Ogrtači, ručnici i kanta za saunu predmeti su koji bi se tradicionalno koristili za uživanje u sauni, dok se ostale može koristiti prije ili nakon rituala saune - bilo da se radi o uživanju u laganom obroku, ležanju na mekanom jastučiću koji doprinosi osjećaju ugode, ili stvaranju mirnije atmosfere sa svijećama BASTUA koja su prožete aromama bazge, rabarbare i slatke vanilije.

IKEA x Marimekko

IKEA x Marimekko

Kolekcija BASTUA također se sastoji od predmeta inspiriranih nordijskim dizajnom namještaja. Klasični pomoćni stolić upotpunjen raznovrsnim i koordiniranim pladnjevima te staklenim posuđem omogućuje da svojim svakodnevnim radnjama dodate iskru nordijskog užitka – gdje god odlučite uživati u njima. Tu je „pametna značajka” kolekcije - jer BASTUA poslužavnik savršeno pristaje na vrh pomoćnog stolića. Kolekcija također sadrži klupu koja je osmišljena za trenutke samoće, a nadasve je čvrsta i elegantna.

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Kolekcija BASTUA u prodaju stiže tijekom ožujka 2023.


VIŠE O TEMAMAIKEAMarimekkonamještajuređenje doma
Povezano