IKEA donosi novu kolekciju, evo što sve vrijedi uloviti

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 01.08.2022.

0

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Nova kolekcija VÅRDANDE inspirirana je njegom o sebi, a nastala je u suradnji s pet azijskih društvenih poduzeća koja stvaraju bolji svakodnevni život

Riječ VÅRDANDE na švedskom znači brižan. U skladu sa svojim značenjem, kolekcija uključuje tekstilne proizvode kao što su kimono, prostirke za jogu, ali i košaru za nošenje, meko rješenje za pohranu proizvoda, zdjele i tegle za biljke.

Tegla za biljke

Tegla za biljke

Dizajnirali su ju IKEA dizajneri Akanksha Deo i Sarah Fager, a velik dio asortimana izrađen je ručno ili u održivom industrijskom okruženju društvenih poduzeća s kojima IKEA surađuje.

Većina materijala dolazi iz lokalnih izvora, poput vlakana banane, gline i jute blizu mjesta gdje se nalaze naši partneri iz društvenih poduzeća. Pamučni proizvodi izrađeni su od pamuka iz održivijih izvora. To znači da se pamuk koji koristimo, u usporedbi s konvencionalnim uzgojem, uzgaja s manje vode, kemijskih gnojiva i pesticida, dok se povećavaju profitne marže za poljoprivrednike. Materijal dolazi iz Bangladeša, Vijetnama, Tajlanda i Indije gdje se nalaze naša partnerska društvena poduzeća.

Prostirka za jogu

Prostirka za jogu

Kolekcijom VÅRDANDE tvrtka IKEA želi nastaviti stvarati radna mjesta i ekonomske prilike za one kojima je to najpotrebnije. Suradnjom s lokalnim društvenim poduzećima, koja zapošljavaju osobe koje teže pronalaze posao na tržištu rada, mnogima se može poboljšati svakodnevica. Konačno, kao rezultat suradnje, u robnim kućama IKEA diljem svijeta moguće je kupiti ručno izrađene proizvode.

Ručnik

Ručnik

"Kolekcijom VÅRDANDE želimo što većem broju ljudi omogućiti da se opuste i pronađu unutarnju snagu. U kolekciji je sadržan niz proizvoda koji pomažu u stvaranju malih promjena sa značajnim učincima – i za one koji ih koriste, i za one koji su ih napravili. Stvorena je u partnerstvu s društvenim poduzećima Classical (Bangladeš), Ramesh Flowers, Doi Tung (Tajland), Spun (Indija) te SAITEX (Vijetnam) – pet poduzeća posvećenih izgradnji dugoročnih prilika za marginalizirane skupine i ranjiva područja", istaknula je Lena Sörmon, poslovna voditeljica IKEA društvenog poduzetništva.
Kolekcija je u Hrvatskoj dostupna od kolovoza, 2022. godine.


VIŠE O TEMAMAnamještajIKEAuređenje domategle za biljkeAkanksha DeoSarah Fagerkošareprostirke za jogu
Povezano