Hrvatski turizam: 8 posto više dolazaka, 6 posto više noćenja

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.05.2015.

0

Ilustracija | Dubrovnik | Foto: CroModa

Ilustracija | Dubrovnik | Foto: CroModa

Domaći turisti također bilježe rast u dolascima od 8 posto te u noćenjima od 11 posto

Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u razdoblju od siječnja do travnja ostvareno je 1,1 milijun dolazaka što predstavlja porast od 8 posto te više od 3 milijuna noćenja što predstavlja porast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Strani su turisti ostvarili 845 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 8 posto i 2,4 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na prva četiri mjeseca 2014. godine. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima od 8 posto te u noćenjima od 11 posto.
"Rast od osam posto dolazaka u razdoblju siječanj-travanj te rast od šest posto noćenja vrlo je dobar rezultat koji najavljuje dobru sezonu. Jako nas veseli činjenica da su turisti s naših tradicionalnih tržišta i dalje u porastu, primjerice turisti iz Austrije rastu za 3 posto, iz BiH za 14 posto, Francuske 1 posto, Mađarske za 14 posto, a za čak 19 posto je porastao broj turista iz Slovenije. Vesele i rezultati s dalekih tržišta jer nas je u ovom razdoblju posjetilo 34 posto više Japanaca, 20 posto više Kanađana, 78 posto više turista iz Kine te 24 posto više iz SAD-a", istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako su ostvarene brojke rezultat dobro planiranih promotivnih aktivnosti na našim glavnim emitivnim tržištima provođenih krajem prošle i početkom ove godine, ali i dobrog rada na dalekim tržištima.
S rezultatima u prva četiri mjeseca zadovoljan je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je naglasio kako je glavni dio sezone pred nama i kako dosadašnji rezultati nagoviještaju uspješnu godinu. „U samu pripremu sezone smo krenuli još prošle godine, a aktivnosti provodimo konstantno. Dobro planiranje je vrlo važno i to smo odradili kako treba. Siguran sam kako će cjelokupni hrvatski turistički sektor odraditi kvalitetan posao i kako će se Hrvatska, i u ovoj godini, svojim gostima predstaviti kao poželjna turistička destinacija, s odličnom ponudom i ljubaznim domaćinima“, rekao je direktor Ivičić.

Prema udjelu u noćenjima u prva četiri mjeseca najbolji rezultati su ostvareni u Istri s 267 tisuća dolazaka (rast od 3 posto) i 914 tisuća noćenja (rast od 2 posto). Slijede Kvarner s 200 tisuća dolazaka (rast od 10 posto) i 557 tisuća noćenja (rast od 9 posto),Splitsko-dalmatinska županija s ostvarenih 131 tisućom dolazaka (rast od 3 posto) i 400 tisuća noćenja (rast od 3 posto),Dubrovačko-neretvanska županija s 131 tisućom dolazaka (rast od 9 posto) i 396 tisuća noćenja (rast od 9 posto) te grad Zagreb s 219 tisuća dolazaka (rast od 14 posto) i 395 tisuća noćenja (rast od 12 posto).

Poraste bilježe i ostale županije pa je tako u Zadarskoj u navedenom razdoblju ostvareno 74 tisuće dolazaka (rast od 3 posto) i 249 tisuća noćenja (rast od 12 posto), u Šibensko-kninskoj je ostvareno 44 tisuće dolazaka (rast od 11 posto) i 134 tisuće noćenja (pad od 3 posto), dok su u Ličko-senjskoj ostvareni porasti u dolascima za 17 posto (34 tisuće dolazaka) i noćenjima za 16 posto (51 tisuća noćenja).

Travanj nana razini prošle godine

U samom mjesecu travnju ostvareni su rezultati u dolascima na razini onih u prošloj godini, odnosno ostvareno je ukupno 615 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja. Strani su turisti ostvarili 521 tisuću dolazaka i 1,5 milijuna noćenja. U travnju je zabilježen rast turističkog prometa domaćih turista koji su ostvarili poraste u dolascima za 5 posto te u noćenjima za 8 posto.

Pet najjačih tržišta u razdoblju od siječnja do travnja po udjelu u noćenjima su: Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija i BiH. Velike poraste u noćenjima bilježimo na dalekim tržištima kao što je primjerice japansko s porastom od 30 posto u noćenjima, korejsko s porastom od 43 posto u noćenjima ili američko s porastom od 41 posto u noćenjima.

VIŠE O TEMAMAHrvatska turistička zajednicaDarko LorencinRatomir Ivičić




Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se