Hrvatski kostimi i scenografske makete u Sarajevu

Piše: CroModa.com, Zagreb, Sarajevo
Objavljeno 29.09.2011.

0

Na izložbi u Sarajevu predstavit će se izbor originalnih scenografskih maketa i kostima koji su bili izloženi u Zagrebu

100 godina hrvatske scenografije

100 godina hrvatske scenografije

Na izložbi u Sarajevu predstavit će se izbor originalnih scenografskih maketa i kostima koji su bili izloženi u Zagrebu


Danas (četvrtak, 6. listopada 2011.) u 19 sati u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu (BIH), Terezije bb, otvaraju se dvije ULUPUH-ove izložbe: "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009." i "TOP 100 – suvremena hrvatska keramika"

Prigodom otvorenja ULUPUH će predstaviti i dvije svoje monografije: "ULUPUH 1950. – 2010." i "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.". Time će se upotpuniti predstavljanje ULUPUH-a sarajevskoj i široj bosanskohercegovačkoj javnosti, započeto 2009. godine izložbom ilustracija mladih hrvatskih ilustratora i autora lutaka.
 
Izložba Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009. premijerno je održana u Zagrebu u prosincu 2009. godine, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih primijenjenih umjetnika Hrvatske - ULUPUH-a i u suorganizaciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Riječ je o velikoj povijesnoj izložbi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj unatrag stotinu godina, prema koncepciji i u selekciji uvaženih hrvatskih teatrologinja: dr.sc. Ane Lederer (scenografija)  i dr.sc. Martine Petranović (kostimografija). Idejna inicijatorica i ravnateljica projekta je Ivana Bakal, hrvatska kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Ovim kompleksnim projektom koji je u Zagrebu realiziran u pet izložbenih cjelina predstavljena su scenografska i kostimografska ostvarenja (u pravilu relevantnih) predstava različitih hrvatskih kazališta.

Ovisno o autoru, mjestu i vremenu nastanka predstave izloženi su različiti materijali odnosno mediji scenografskih i kostimografskih ostvarenja - od skica u različitim tehnikama i formatima preko fotografija do TV snimaka i. Za izložbu je korištena građa u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Rijeka, iz arhiva kazališta, iz  privatne zbirke gđe. Marije Šenoe i obitelji Sokolić, te iz privatnih arhiva scenografa i kostimografa.

Na izložbi u Sarajevu predstavit će se izbor originalnih scenografskih maketa i kostima koji su bili izloženi u Zagrebu, obogaćeni multimedijalnim prikazom ovog velikog likovnog projekta. Izložba je uvrštena u prateći program MESS-a (OFF MESS), renomiranog međunarodnog kazališnog festivala koji će se u Sarajevu održati u vrijeme otvorenja izložbe, od 30.9. do 9.10. 2011. godine. Prigodom otvorenja izložbe ULUPUH će promovirati prateću monografiju "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“.


VIŠE O TEMAMAULUPUHscenografijakostimografijaSarajevo
Povezano