Helena Rubinstein – izumiteljica ljepote i žena koja nas nadahnjuje

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 05.10.2017.

0

Helena Rubinstein, Pariz | Foto: Rubinstein Archiv

Helena Rubinstein, Pariz | Foto: Rubinstein Archiv

Izložba otkriva i da je Bečanka Helene Winterstein-Kambersky (La Bella Nussy) pretekla Helenu Rubinstein u proizvodnji vodootporne maskare

U bečkom Židovskom muzeju od 17. listopada ove godine bit će prikazana izložba o Heleni Rubinstein (1870.-1965.), pionirki ženskog poduzetništva, koja je svoje znanje i svoja umjetnička poznanstva spretno iskoristila.
Helena Rubinstein sa šesnaest je godina napustila svoju židovsku obitelju u Krakovu i zaputila se u Beč, a potom i u Australiju. Tamo je bez ičije pomoći sagradila svjetski imperij kozmetike, što je utrlo put mnogim drugim poduzetnicima židovskog porijekla. Njezino poduzeće u to je vrijeme činilo 100 podružnica u 14 zemalja svijeta s oko 30.000 zaposlenika.
Izložba otkriva i da je Bečanka Helene Winterstein-Kambersky (La Bella Nussy) pretekla Helenu Rubinstein u proizvodnji vodootporne maskare. Od nje je Rubinstein zapravo kupila licencu te na svjetskoj izložbi 1939. godine u New Yorku predstavila prvu vodootpornu maskaru.

Krakov, Beč, Melbourne, London, Pariz, New York, Tel Aviv bitne su postaje u životu Helene Rubistein. Izložba pokazuje put ove značajne migrantice koja nije poznavala granice i koja je rušila konvencije, a u centar pažnje stavlja njezin angažman za samostalnost žena.

VIŠE O TEMAMAHelena Rubinsteinizložbe u BečuŽidovski muzejmaskaraHelene Winterstein-Kambersky
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se