Grudnjaci sadašnjosti: Wonderbra, Ultimo, Victoria's Secret…

Ilustracija by Wonderbra

Priču o pametnim grudnjacima započeo je profesor Elias Siores, direktor Centra za istraživanja i inovacije na sveučilištu Bolton u Velikoj Britaniji. Za nekoliko godina iz njegova laboratorija u serijsku proizvodnju i trgovine trebao bi stići grudnjak kakav do sada nismo imali prilike vidjeti čak ni u SF filmovima.

U iščekivanju grudnjaka budućnosti ni neki sadašnji nisu za bacit…

Ilustracija by Wonderbra

Već gotovo dva desetljeća raspravlja se kako preuski grudnjaci mogu izazvati rak dojke, ali tek se posljednjih godina u traženje rješenja za rano otkrivanje uključila znanost.

Priču o pametnim grudnjacima započeo je profesor Elias Siores, direktor Centra za istraživanja i inovacije na sveučilištu Bolton u Velikoj Britaniji. Za nekoliko godina iz njegova laboratorija u serijsku proizvodnju i trgovine trebao bi stići grudnjak kakav do sada nismo imali prilike vidjeti čak ni u SF filmovima.

Grudnjak će biti napravljen od posebnog materijala koji će moći detektirati promjene temperature na mjestima duboko u tkivu. Do zagrijavanja dolazi zbog povećanog kolanja krvi prema tumoru koji se počinje razvijati. Riječ je o početnoj fazi u kojoj još ne postoji kvržica koju bismo mogli napipati pri samopregledu. Grudnjak budućnosti upozorit će nas na promjene zvučnim i vizualnim alarmom.

Razmišljate li o limfama?
Uz dobre strane, grudnjak može imati i pogubne posljedice. Tu šokantnu tezu postavili su još početkom 90-ih godina prošloga stoljeća Sydney Ross Singer i Soma Grismaijer. Po njima, preuzak grudnjak svojim je dizajnom i (ne)elastičnošću prava katastrofa za žene. Stišće limfne žile, koje više ne mogu normalno funkcionirati, dolazi do koncentracije toksina i na posljetku se razvija rak dojke. Tvrdnje iznijete u knjizi Dressed To Kill (Odjevena za ubit) potkrijepili su istraživanjima.

Jedan od zaključaka autora knjige jest kako su žene koje nose grudnjak više od 12 sati dnevno pod 19 puta većim rizikom za nastanak karcinoma dojke. S većim brojem sati nošenja neadekvatnog grudnjaka rizik se povećavao pa su uspoređujući skupine oboljelih i zdravih žena na kraju došli do zaključka da one koje nose grudnjak cijeli dan imaju 113 puta veću mogućnost za pojavu karcinoma dojke od žena koje ga nose manje od 12 sati dnevno.

Teško je odoljeti
Bez obzira na strahove, grudnjacima u posljednja dva desetljeća ne opada popularnost. Nema njihova masovnog odbacivanja kao što je to bio slučaj u vrijeme seksualne revolucije početkom 70-ih godina prošloga stoljeća. Privlačniji su i udobniji nego ikad. Evo tek nekih kojima je teško odoljeti.

Wonderbra

Grudnjak bez naramenica koji je žicu za oblikovanje zamijenio s „četiri prsta“ ugrađena u svaku košaricu. „Prsti“ podupiru dojke kao kada ih žena obujmi rukama. Sve je čvrsto, stabilno, gotovo kao isklesano.

UltimoOmogućuju da i male grudi postanu raskošno poprsje s kojega muškarci neće skidati pogled. Nosila ga je i Julia Roberts u filmu Erin Brockovich. Prodaje se s umecima koji ne sadržavaju pjenu, već tekući gel zbog čega je jako udoban, kaže njegov tvorac Michelle Mone.

Victoria's Secret
Grudnjak s tzv. klik-mehanizmom omogućuje različite veličine grudi. Tako tijekom dana možemo imati male grudi za posao, a navečer bujne za izlazak. Naravno, riječ je o efektima – grudi su uvijek takve kakve jesu.

Shock Absorber
Berleijev grudnjak koji sadržava vlakna srebra služi za uspješnu borbu s bakterijama, neugodnim mirisima, reguliranje temperature tijela i omogućavanje antistatičnosti i prozračnosti kože.
Nove tehnologije ovdje su već na djelu.


Povezano