Feniranje kose i kvalitetni proizvodi za pranje i sušenje

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 18.12.2009.

9

Feniranje kose | Screenshot: YouTube

Čak dvije od tri žene, manje ili više uspješno, feniraju kosu barem jednom na tjedan, a uređaji za ravnanje, popularne 'pegle', koriste se i mnogo češće

Feniranje kose | Screenshot: YouTube

Čak dvije od tri žene, manje ili više uspješno, feniraju kosu barem jednom na tjedan, a uređaji za ravnanje, popularne "pegle", koriste se i mnogo češće. No često nepravilno izlaganje visokim temperaturama može uništiti prirodni zaštitni sloj kose, zbog čega će biti sve teže lijepo je oblikovati.


Kvalitetni proizvodi za pranje i sušenje


Važno je stoga koristiti kvalitetne proizvode, kako za pranje, tako i za sušenje, jer upravo će oni olakšati feniranje i osigurati maksimalnu zaštitu. Kvalitetni moraju biti i sušilo i četka. Kod fena je važna snaga ispuštajućeg zraka, a ne visina temperature koju može postići. Većina malih jeftinih sušila slabašno puše iznimno vruć zrak, sušenje je dugotrajno, a rezultat otužan. Danas je na tržištu mnogo kvalitetnih uređaja, koji su i cijenom sve pristupačniji te se u njih svakako isplati uložiti.

Četka bi, pak, trebala biti od prirodnih materijala, dok dlaka mora biti dovoljno čvrsta. Plosnate ili tzv. polučetke izvrsne su za glatke i ravne oblike, široke okrugle četke dat će kosi teksturu i volumen, a uske služe za izradu malo staromodnijih frizura.

Budući da je mokra kosa veoma osjetljiva, nakon pranja omotajte je ručnikom i pustite da on upije što više tekućine. Potom nanesite odgovarajući proizvod za oblikovanje i zaštitu. Tankoj kosi namijenjeni su losioni i pjene za volumen, dok će gustoj i suhoj trebati još vlage u obliku leave-in regeneratora. Tzv. termalni protektori su neophodni, ali koristite ih u malim količinama i usredotočite se na vrhove. Dospiju li do vlasišta, zamastit će kosu i frizura će se brzo opustiti.


Postupak feniranja


Sušenjem u svim smjerovima i tresući pritom uređaj, gornji sloj vlasi će se podići i dobit ćete ne samo lošu frizuru nego i oštetiti kosu. Na sušilo obavezno stavite nastavak koji će pravilno usmjeravati zrak te sušite kosu odozgor prema dolje sve dok ne bude oko 80 posto suha. Potom je odijelite u sekcije. Krećući od donjih slojeva, povlačite četku od vlasišta prema vrhovima. Fen pritom treba pratiti kretanje četke i biti od nje udaljen pet centimetara.
VIŠE O TEMAMAfeniranje kosesušenje kosenjega kosepegle za kosu
Povezano