Europska unija bez kozmetike testirane na životinjama!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.03.2013.

0

Odzvonilo je 'okrutnoj kozmetici'

Potpuna zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama u Europskoj uniji stupa na snagu 11. ožujka 2013.

Odzvonilo je 'okrutnoj kozmetici'

Europa je rekla konačno NE okrutnoj kozmetici! Još 1992. Europski parlament glasao je za završetak testiranja kozmetike na životinjama. No, ponajviše zbog žestokog protivljenja moćnog lobija kozmetičke industrije, zabrana je godinama odgađana. Prije četiri godine postalo je ilegalno testirati kozmetičke sastojke na životinjama, ali uz izuzetke.

 
Potpuna zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama u Europskoj uniji stupa na snagu 11. ožujka 2013. Time se u zemljama EU zabranjuju uvoz i prodaja kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama, a svatko tko želi prodavati nove kozmetičke proizvode i sastojke u EU ne smije ih testirati na životinjama bilo gdje u svijetu.
 
Udruga Prijatelji životinja, kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) koja se već 23 godine zalaže za prestanak testiranja na životinjama, ponosna je zbog ove povijesne pobjede koja dokazuje da su pokusi na životinjama nepotrebni. Na prošlotjednom sastanku ECEAE-a u Dublinu, na kojem je bila i aktivistica Prijatelja životinja, predstavnici organizacija ECEAE i BUAV (the British Union for the Abolition of Vivisection) proslavili su ovo veliko postignuće donijevši prigodnu tortu Barbari Nolan, voditeljici Predstavništva Europske komisije u Irskoj.
 
Prijatelji životinja pridružuju se srodnim organizacijama i građanima diljem Europe te ovaj važan datum obilježavaju predstavljanjem nove edukativne brošure 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama' koju su napisali medicinski profesionalci i znanstvenici, a izdana je u suradnji s nakladnikom Dvostruka Duga. U brošuri se na argumentiran i intrigantan način navode razlozi zbog kojih sve veći broj znanstvenika i kliničkih specijalista osporava pokuse na životinjama na temelju dokaza o njihovoj neučinkovitosti i nepouzdanosti.
 
Brošura će biti poslana relevantnim pojedincima i znanstvenim institucijama kojima bi mogla koristiti u radu, a dostupna je i na www.prijatelji-zivotinja.hr. Time se ujedno želi ukazati i na sljedeći korak - zabranu pokusa na životinjama u tzv. znanstvene svrhe i korištenje brojnih dostupnih zamjenskih metoda testiranja koje su pouzdanije i jeftinije od testiranja na životinjama.
 
U ponedjeljak, 11. ožujka 2013. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, građani će od 11 sati na štandu Prijatelja životinja moći potpisati peticiju za potpunu zabranu pokusa na primatima u Hrvatskoj, dobiti primjerak brošure, kao i bijelu listu - popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama.
 
Europska zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama priznanje je znanstvene zajednice o znanstvenoj irelevantnosti pokusa na životinjama, kao i jasan dokaz da su brojne ne-životinjske metode testiranja puno učinkovitije, točnije i sigurnije za ljude od mrcvarenja i ubijanja životinja, kaže se u priopćenju Prijatelja životinja.

VIŠE O TEMAMAPrijatelji životinjakozmetička industrijakozmetika testirana na životinjamaokrutna kozmetika
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se