Edvard Munch u bečkoj Albertini: Izložba koju vrijedi posjetiti

Piše: CroModa, Beč, Zagreb
Objavljeno 29.09.2015.

0

Izložba posvećena Edvardu Munchu u bečkoj Albertini

Izložba posvećena Edvardu Munchu u bečkoj Albertini

U bečkoj je Albertini prošli petak, 25. rujna 2015., otvorena izložba posvećena jednom od najutjecajnijih protagonista moderne, Edvardu Munchu

Ono što je Dürer bio za renesansu, a Rembrandt za barok, to je Edvard Much za modernu. Njegove litografije, crteži i drvorezi predstavljaju vrhunac grafike na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.
S ukupno 120 grafika, od kojih često postoji samo po jedan primjerak, Albertina predstavlja umjetničke ikone slavnog Norvežanina, među kojima se nalaze i Vrisak, Madona, Poljubac te Melankolija.
Munchovo stvaralaštvo nalazi se na razmeđu između simbolizma i ekspresionizma i svjedoči o njegovu doživotnom promišljanju egzistencijalnih ljudskih pitanja - ljubavi, smrti i usamljenost.

Kao preteča ekspresionizma bespoštedno je opisivao prolaznost života i gubitak individualizma u vremenu industrijalizacije, no njegova se djela temelje i na subjektivnim iskustvima, jer se Munch već vrlo rano suočio s temama smrti, straha i bolesti, što je temelj njegovih ikonografskih radova koji i danas podjednako fasciniraju promatrače.

Središnji dio izložbe predstavlja centralni projekt opsežna Munchova stvaralaštva - Životni friz – koji obuhvaća prikaze mnogobrojnih životnih odlomaka, od začeća, djetinjstva, poljupca pa sve do smrti.

S više od 750 motiva i preko 30.000 primjeraka grafičko stvaralaštvo zauzima najvažnije mjesto u Munchovu radu. Već od 1890-ih godina on se pored slikarskih eksperimenata počinje intenzivno baviti i grafikom. Najprije te grafike predstavljaju samo verzije već poznatih sižea i slika, no kasnije ih sve više varira i dorađuje.

Izlošci potječu iz najznačajnije međunarodne privatne zbirke Munchovih grafika, a Albertini je na raspolaganje stavljeno čak dvije trećine te zbirke.

VIŠE O TEMAMAEdvard MunchAlbertinaizložbe u Beču
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se