Doris Pinčić nova zvijezda kampanje Prijatelja životinja

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 28.06.2012.

11

Doris Pinčić, Mala i Toro za Prijatelje životinja

Doris Pinčić, Mala i Toro za Prijatelje životinja

Zaštitna lica ovogodišnje kampanje su zvijezda Larinog izbora Doris Pinčić, te psi Mala i Toro, koji s jumbo plakata poručuju: 'Neka tvoj izbor bude udomljavanje!

Svakog ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, drastično se povećava broj napuštenih životinja koje lutaju ulicama, izložene ranjavanju i smrti od automobila, gladi i žeđi i iživljavanju pojedinaca. Građani koji izbacuju dotadašnjega člana obitelji na ulicu krše zakon, pokazuju neodgovornost i nedostatak empatije prema bespomoćnoj životinji te prebacuju odgovornost za zbrinjavanje životinje suosjećajnim građanima i pretrpanim skloništima za napuštene životinje.
 

Životinje nisu predmeti koje koristimo i odbacujemo kada nam više nisu zanimljivi - to su živa bića i dužnost nam je brinuti se za njih

Potaknuta tom nehumanom praksom, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, i ove godine nastavlja kampanju Obitelj na more, a pas na ulicu?, s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu napuštanja životinja te apeliranja na udomljavanje napuštenih životinja umjesto njihove kupnje.
 
Zaštitna lica ovogodišnje kampanje su zvijezda Larinog izbora Doris Pinčić, te psi Mala i Toro, koji s jumbo plakata poručuju: 'Neka tvoj izbor bude udomljavanje!'. Plakati će biti postavljeni tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici, Osijeku, Vukovaru, Puli, Rijeci, Rovinju, Opatiji, Poreču, Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku i drugim gradovima te jasnom porukom pozivati građane na udomljavanje napuštenih životinja.
 
Doris Pinčić | Foto: Goran Katić

Doris Pinčić | Foto: Goran Katić

Prilikom snimanja, poznata glumica Doris Pinčić izjavila je: 'Ideja kampanje Obitelj na more, a pas na ulicu? odmah mi se svidjela jer smatram da su upravo edukativne kampanje kao što je ova iznimno važne u podizanju svijesti javnosti te u sprječavanju nastanka problema. Životinje nisu predmeti koje koristimo i odbacujemo kada nam više nisu zanimljivi - to su živa bića i dužnost nam je brinuti se za njih. Napuštanje je sramotan i neodgovoran čin koji je kažnjiv zakonom, a životinje ne treba kupovati već udomljavati kako bismo im pružili novi dom i priliku za sretan život.'
 
Prekrasni psići koji s plakata pozivaju na udomljavanje samo su neke od brojnih napuštenih životinja smještenih u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu. Mala, vesela jednoipolgodišnja križanka pekinezera, još uvijek čeka udomitelja, dok je sve osobito bolno pogodila vijest da je Tora, najmanje crno štene u psećem dječjem vrtiću Dumovca, usmrtila veterinarska inspekcija u svojem nedavnom ubojitom pohodu. Ova kampanja, osim pozitivne i vedre poruke koju šalje, svake godine rezultira i uspješnim udomljenjem napuštenih životinja s plakata, pa je neopisivo tužna činjenica da ovaj razigrani mališan nije dobio priliku za dom pun ljubavi i život koji je tek bio pred njim.
 
Doznavši o Torovoj sudbini, Doris Pinčić je rekla: 'Šokirala me je vijest o događanjima u skloništima u Dumovcu i Noinoj Arki te domovima udomitelja, a ponajviše činjenica da je i Toro, s kojim sam se fotografirala za plakat, jedna od nevinih žrtava. Nadam se da će se doći do promjene rada veterinarske inspekcije, kao i da će se zabraniti ubijanje životinja u skloništima nakon 60 dana jer se problemi moraju rješavati bez ubijanja. Svaka životinja zaslužuje priliku za život.'
 
Stoga ovogodišnjom kampanjom Obitelj na more, a pas na ulicu? ujedno odajemo počast Toru i drugim životinjama koje nisu dočekale udomljenje te pozivamo građane da podrže skloništa koja ne ubijaju životinje i otvore vrata svojeg doma za napuštenoga psa ili mačku.
 
Potporom kampanji Obitelj na more, a pas na ulicu? Doris Pinčić pridružila se Mirni Maras i Mariju Valentić, Marku Tolji, Franki Batelić, Gali Svilan, Anđeli Ramljak, Tatjani Jurić, Nikolini Pišek i Maji Vučić, koji su prethodnih godina pozvali građane da udomljuju životinje i da ih ne napuštaju te da se odgovorno ponašaju prema njima.
 
Turisti koji dolaze u Hrvatsku vraćaju se svojim kućama zgroženi velikim brojem napuštenih životinja, koje nerijetko postaju opasnost i za ljude, kao i nedostatkom Zakonom propisanih, humanih skloništa za napuštene životinje s politikom neubijanja, uz programe edukacije i udomljavanja. Zato se ovom kampanjom naglašava i zakonski obavezno mikročipiranje za sve pse, što će olakšati nalaženje vlasnika napuštenih pasa i provođenje Zakona o zaštiti životinja, prema kojemu je napuštanje životinja kažnjivo novčanim iznosom do 15.000 kuna.
 
Za kampanju Obitelj na more, a pas na ulicu? fotografije je snimio Goran Katić u studiju udruge Omnibus, vizažistica je Nives Spajić, frizuru je napravila Ivana Kiđemet, a dizajn plakata izradila je Maja Zaklan.


VIŠE O TEMAMADoris PinčićPrijatelji životinjaMaja ZaklanNives SpajićGoran Katić
Povezano