Design Against Fur za studente dizajna

Piše: CroModa.com
Objavljeno 25.03.2009.

0

Međunarodna koalicija protiv krzna (Fur Free Alliance), čija je članica udruga Prijatelji životinja, i ove godine organizira međunarodni natječaj pod nazivom Design Against Fur za studente dizajna.

Međunarodna koalicija protiv krzna (Fur Free Alliance), čija je članica udruga Prijatelji životinja, i ove godine organizira međunarodni natječaj pod nazivom Design Against Fur za studente dizajna.

Design Against Fur za studente dizajna

Design Against Fur za studente dizajna

Prošle godine u natjecanju su prvi put sudjelovali studenti iz Hrvatske, od kojih je Tomislav Stančić osvojio vrijednu nagradu kao pobjednik Europske i međunarodne regije. U Hrvatskoj je zakonom zabranjeno uzgajati životinje zbog krzna i uvoziti tuljanovo krzno. Stoga i studenti iz Hrvatske sudjelovanjem u natječaju imaju prigodu kreirati suosjećajnu poruku iz stvarnoga života, jasno izjašnjavajući svoju svjesnost o problematici krzna u modnoj industriji.  

Više od 75 milijuna životinja godišnje se ubije zbog krzna. Stoga bi plakat trebao jasno iskazati poruku da je okrutno i nepotrebno uzgajati i ubijati životinje zbog njihova krzna za kapute i modne dodatke. Krzneni ukrasi nisu 'ostaci' izrade krznenog kaputa, jer se više životinja ubije za izradu krznenih ukrasa na ovratnicima, orukvicama, šeširima, šalovima, torbicama i cipelama, nego za krznene kapute. Svake sekunde jedna životinja umire zbog mode i glamura.   Radovi će biti ocijenjeni od stručnjaka za dizajn i marketing, a natjecanje će se održati u dvjema fazama: regionalno natjecanje i međunarodno natjecanje. Pobjednici regionalnog natjecanja u Europi mogu ostvariti vrijedne nagrade od 1000, 500 ili 250 eura gotovine.

Tri najbolja finalista će automatski sudjelovati u internetskoj 'Nagradi po izboru publike' i međunarodnom natjecanju za izbor 'Velike nagrade' koja iznosi 2500 američkih dolara u gotovini.   Fur Free Alliance organizira i međunarodni natječaj u animaciji. Najuspješniji mladi dizajneri koji naprave kreativan, efektan animirani film koji šalje važnu, suosjećajnu poruku da je nošenje krzna okrutno i nepotrebno, mogu osvojiti nagrade od 1000, 500 ili 250 američkih dolara.  

Detalje natječaja zaprimili su fakulteti grafike i dizajna u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Fakultetima su dostavljeni i filmovi o farmama životinja i načinima uzgoja i ubijanja životinja za krzno koji će studentima pružiti jasnu sliku o industriji krzna i dati im poticaj i inspiraciju. Rok za prijavu je 17. travnja 2009.

Više informacija o natjecanju mogu se naći na web stranici udruge Prijatelji životinja www.prijatelji-zivotinja.hr i na službenoj stranici natječaja www.DesignAgainstFur.com.

Poveznice: Prijatelji životinja, PETA, Krzno, Tomislav Stančić, Fur Free Alliance
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se