CroModa na Zrću: Fresh Island pretvara Pag u elitnu destinaciju!

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 03.08.2015.

1

Fresh Island - Papaya | Foto: Press

Fresh Island - Papaya | Foto: Press

Dok Hrvatska uglavnom grca u prosječnosti i neimaštini, već toliko puta opjevano Zrće iznova potvrđuje svoj status prvoklasne tvornice novca

Iako potpisniku ovih redaka navedeni fenomen kao pojam zabave najčešće predstavlja oksimoron, pored svih događaja nekolicina njih ipak je svojom kvalitetom uspjela ponuditi nešto više od generičnog provoda za mase. Srećom da u Hrvatskoj postoji kritična masa ljudi sposobna na noge postaviti događaj međunarodnog kalibra tako da jedan Hideout ipak nije usamljen.
Fresh Island, festival koji je startao 2012. i nedavno doživio svoju četvrtku reinkarnaciju sljedeće ljeto slavi i svoju prvu petoljetnicu. Nedavno održani događaj primarno je organiziran od strane hrvatske pameti i baš je poput gorespomenutog engleskog festivala uspio privući kritičnu masu stranaca koji svoj odmor u Hrvatskoj planiraju striktno prema jedinom svjetskom hip-hop festivalu koji se održava faktično na plaži.

Punokrvni showbiz događaj u svakom pogledu

Ako se vratimo na prvi odlomak i još jednom skrenemo pažnju na činjenicu da je Zrće suštinski orijentirano na zabavu za mase, tendencije ka nekom obliku elitnog turizma sve su vidljivije pa tako i u glazbenom smislu. Osim recentnih najava političkih struktura oko raznih infrastrukturnih ulaganja, Fresh Island je jedan od tih rijetkih događaja koji pomaže transformaciju "ultimativne" hrvatske party destinacije u nešto što se može opisivati ipak nešto probranijim vokabularom. Tu ima zaista svega, od obaranja rekorda u ispijanju šampanjca za 3500 kuna po boci pa do parade divovskih tamnoputih guzica koje nadilaze zakone gravitacije. Ali ono najvažnije, glazba, svakako dolazi u prvi plan, posebice u zadnje vrijeme od kad su Papaya, Aquarius i Kalypso uložili značajne novce u jačanje tehničko produkcijskog potencijala.

Fresh Island - Aquarius | Foto: Press

Fresh Island - Aquarius | Foto: Press

Na mjesto glavnog dosadašnjeg sponzora uletio je poznati medijski brend Noisey i multimedijski Soul Electronics, tako da je događaj ovo ljeto ponovno uspio složiti uspješan line up na tragu prijašnjih godina. Program festivala bio je razdijeljen na više cjelina - after beach/pool/boat partije koji su uglavnom bili dirigirani od strane poznatih inozemnih medija (Hiphop.de, GRM Daily, Capital XTRA, itd.) i radijskih voditelja (npr. Melody Kane, Tim Westwood, …) te glavnog programa u kojem su se izmjenjivali headlineri (što live, što DJ nastupi). Reklo bi se - vrlo mudro složen program za privlačenje inozemne publike - i još k tome raspoređen na tri različite glavne pozornice.

Jako bogata glazbena ponuda

Tako su očekivano glavne zvijede odnijele nagrade za naj nastupe, što autor ovih redaka definitivno može potvrditi nakon obavljene posjete kroz drugi i treći dan festivala. Migos, Action Bronson, Skepta i Stormzy bili su svakako zanimljivi, a niti klasično vrćenje ploča u režiji dua Tropkillaz ili francuskog Cut Killera nije prošlo loše - dapače, svi spomenuti su držali party na konstantnom vrhuncu do ranog jutra. Jedina zamjerka ide na račun zvijezde festivala - mladi Pusha T nakon solidno odrađenih 45 minuta i bijega na zrakoplov definitivno zbog kratkog seta nije opravdao headlinerski slot.

Ekipi Fresh Islanda želim za godine koje slijede još jače sponzore i imena koja bi mogla prestići dosadašnje nastupe kao što su bili NAS, DJ Muggs, Snoop Dogg,  Iggy Azalea ili pak Rick Ross. U tom pogledu možda bi nadogradnja pojedinih live izvedba na punokrvnu bendovsku razinu za skupne kalibra Cypress Hill, Body Count ili Wu-Tang Clan bila puni pogodak, a novčano bi uz nekog dodatnog sponzora bila lako ostvariva. A kad smo već kod osobnih fantazija, možda bi tračak silovitije bass glazbe uz jedne Foreign Beggars ili Noisiu predstavljao onaj famozni šlag na vrhu torte s tim da je i ovogodišnje uvođenje grime pravca u programsku šemu već dosta začinilo cijelu stvar.

Vidimo se dogodine!

VIŠE O TEMAMAFresh Island Festivalglazbeni festivaliPapayaAquarius ZrćeSoul Electronics
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se