Često nošenje štikli može dovesti do deformiranih stopala!

Piše: Nina Josipović, Zagreb, London
Objavljeno 29.08.2013.

319

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Kako bi plastično ilustrirali problem i ukazali na trajne deformacije do kojih može dovesti nošenje visokih potpetica, znanstvenici su prezentirali 3D video

Već je bezbroj puta opjevana ženska opsesija visokim petama. I to ne samo kada su noćni izlasci u pitanju. Jedno nedavno istraživanje British Airwaysa pokazalao je da hrvatske putnice prednjače u nošenju visokih potpetica, njih čak 22 posto je izjavilo da nose visoke potpetice prilikom leta.

Kada ste u štiklama, cijelom težinom se oslanjate na dvije majušne kosti ispod palca, što može dovesti do velikih problema

Skupocjeni dizajnerski modeli, poput onih mnogima nedostižnih s potpisom Christiana Louboutina, nerijetko stižu na potpeticama visokim preko 15 centimetara, a neke od njih podižu vas čak i 18 cm iznad zemlje. "Žene troše puno novca na visoke pete koje katkad mogu biti i opasne, a sve to samo kako bi izgledale privlačnije", izjavio je za Times psiholog Dr. Nick Neave.
Ipak, koliko god da su seksepilne i zavodljive, visoke pete - najblaže rečeno - nisu u prijateljskim odnosima s vašim stopalima. Prema jednoj recentnoj studiji britanskih znanstvenika (ekipa s "North London's Royal National Orthopedic Hospitala"), žene koje često nose visoke potpetice mogle bi kao posljedicu imati deformirana stopala!

"Kada ste u štiklama, cijelom težinom se oslanjate na dvije majušne kosti ispod palca, što može dovesti do velikih problema", objasnio je ortoped Andy Goldberg.

Udobna i ravna obuća, poput kvalitetnih tenisica i balerinki, osim ugodnih trenutaka garantira i lijepa stopala. Kako bi plastično ilustrirali problem i ukazali na trajne deformacije i trajne bolove do kojih može dovesti nošenje visokih potpetica, znanstvenici su prezentirali 3D video koji jednostavno morate pogledati. Posebno ako ste u skupini žena zaljubljenih u visoke potpetice!


VIŠE O TEMAMAženska stopalavisoke peteštikleAndy Goldbergortopedijavisoke potpetice
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se