Bruegel, Rubens, Rafael i Kubin do kraja godine u Beču

Piše: CroModa, Zagreb, Beč
Objavljeno 12.07.2017.

0

Pieter Bruegel Stariji, Rafael, Peter Paul Rubens i Alfred Kubin samo su neka od velikih imena kojima su posvećene izložbe u Beču u drugoj polovici godine

Tako će se u bečkom muzeju Leopold od 7. srpnja do 4. rujna ove godine moći vidjeti izložba austrijskog grafičara i pisca Alfreda Kubina (1877.–1959.). Muzej Leopold, koji posjeduje treću najveću zbirku radova Alfreda Kubina, postavit će njegova rana djela nastala do 1906., a koja ilustriraju na gotovo proročanski način dva ekstrema 20. stoljeća: nestanak pojedinca u slijepoj masi s jedne strane i, potpuno suprotno, usamljeni pojedinac, prepušten i okrenut samom sebi koji ne može naći svoje mjesto u moderni s druge strane.
Crteži i grafike Pietera Bruegela Starijeg (1525.–1569) ubrajaju se u najznačajniji dio fundusa bečke Albertine. Opsežna izložba od 8. rujna do 3. prosinca otkriva umjetničke početke flamanskog slikara i istražuje njegov značaj kao „seoskog slikara“, „drugog Hieronymusa Boscha“, obnovitelja pejzažnog slikarstva i društveno-kritičkog satiričara.
Prva monografska izložba koja prikazuje stvaralaštvo talijanskog slikara i graditelja Rafaela (1483.–1520.) u Austriji okuplja sa 170 crteža i slika značajna umjetnikova djela. Albertina od 29.9.2017. do 7.1.2018. izlaže djela tog majstora visoke renesanse iz vlastite zbirke, ali iz drugih slavnih muzeja.

Peter Paul Rubens (1577.–1640.) i dan-danas slovi kao jedan od najznačajnijih flamanskih baroknih slikara. Muzej povijesti umjetnosti u Beču, Kunsthistorisches Museum, objedinjuje bečki fundus od četrdesetak slika i mnogobrojna posuđena djela iz međunarodnih muzeja u spektakularnu izložbu crteža, skica i ulja na platnu velikih formata koju će javnost moći pogledati od 17.10.2017. do 21.1.2018.

Listopad između ostalog donosi i izložbu suvremenog američkog umjetničkog fotografa švicarskog porijekla Franka Roberta (1924.). čiju će izložbu od 25.10.2017. do 21.1.2018. ugostiti Albertina. Uz njegovoj ciklus fotografija o američkoj svakodnevici „The Americans“ koji je potaknuo razvitak više umjetničkih pravaca (happening, pop-art, junk-art) bit će postavljene i fotografije s njegovih ranih švicarskih reportaža te putovanja Europom kao i njegov kasniji introspektivni opus.

Osim toga, u Leopoldu će biti postavljena izložba švicarskog slikara Ferdinanda Hodlera (1853.–1918.) koji je svojim razvijanjem kompozicije i simbolističko-dekorativnim rješenjima utjecao na razvoj Jugendstila, ali i zbirka slika austrijskih umjetnika na temu žena od bidermajera do moderne. U Zimskoj palači Winterpalais u drugoj će polovici godine biti otvorena izložba posvećenu Ivanu III. Sobjeskom, poljskom kralju kojeg su slavili kao spasitelja Europe i njezine kulture, a koji je nerazdvojiv od povijesti Beča. Posjetitelji će u židovskom muzeju Judenplatz moći pogledati izložbu posvećenu američkoj poduzetnici poljskog porijekla Heleni Rubinstein (1870.–1965.).

VIŠE O TEMAMAizložbe u BečuPieter Bruegel StarijiRafaelPeter Paul RubensAlfred Kubin




Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se