Boris Novković za Prijatelje životinja: I malo krzna jednako boli!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 07.02.2013.

0

Boris Novković za Prijatelje životinja

Boris Novković za Prijatelje životinja

Pjevač Boris Novković u sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' poručuje da zbog krznenih dodataka strada više životinja nego zbog cijelih kaputa

Svake godine više od 75 milijuna pasa, mačaka, činčila, tuljana, lisica i drugih životinja ubija se za proizvodnju krznenih kaputa i krznenih dodataka. Ubijanje je potpuno nepotrebno, a životinje doživljavaju strahovitu bol i patnju.

 
Životinje ulovljene u divljini danima umiru uhvaćene u zamke. One zatočene na farmama pate od rođenja u malim, prljavim kavezima sve do smrti uzrokovane strujnim udarom, lomljenjem vratova ili gušenjem plinom.
 
Boris Novković | Foto: Maja Zaklan

Boris Novković | Foto: Maja Zaklan

Često se zanemaruju okovratnici i drugi krzneni dodaci, iako zbog njih strada više životinja nego zbog cijelih kaputa. Stoga će pjevač i kantautor Boris Novković u sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' skrenuti pozornost baš na ovaj problem, pojavljivanjem na plakatima 'I malo krzna jednako boli', koji će biti postavljeni u hrvatskim gradovima.
 
Svoj angažman za životinje iskorištavane i ubijane zbog krzna Boris obrazlaže riječima: "Ako je krzno imalo neku svrhu u vrijeme starih, prvotnih i primitivnih civilizacija kada nije postojala zamjena za to, danas kada postoje adekvatne i kvalitetnije zamjene od originala to nema nikakvoga smisla osim nasilja i uništavanja prirodne ravnoteže iz obijesti".
 
Današnji velik izbor neživotinjskih materijala doista nam daje mogućnost da se zaštitimo od hladnoće i modno izrazimo bez ubijanja životinja. Osim toga, krzno nije ekološko jer se za njegovu obradu nemilosrdno troše prirodni resursi, pitka voda i opasne kemikalije.
 
U Hrvatskoj i svijetu postoje trgovine koje u svojoj ponudi odbijaju držati životinjsko krzno, a popis tih trgovina može se naći na web stranicama www.prijatelji-zivotinja.hr i www.furfreeretailer.com.
 
Plakat 'I malo krzna previše boli' izradila je Maja Zaklan iz Dizajn studija Zale, dok se za make-up pobrinula Nives Spajić.
 
Projekt je realiziran u suradnji s Fur Free Alliance i Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba.

VIŠE O TEMAMABoris NovkovićkrznoPrijatelji životinjaMaja ZaklanNives Spajić Fur Free AllianceZa Hrvatsku bez krznakrzneni dodacikrzneni kaputi
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se