Bojanje kose: Dobar i loš makeover u vlastitoj kupaonici

Bojanje kose

Imate prirodno smeđu kosu i odlučili ste je posvijetliti nekoliko tonova. Premda se činilo jednostavnim i odabrali ste prekrasnu nijansu, nakon završenog procesa vaša je kosa – narančasta!

Lijepa kosa uistinu može podići samopouzdanje. Imajući to na umu, a opet u stalnoj utrci s vremenom, sve više žena poseže za bojama za kosu koje u brojnim reklamama obećavaju savršene rezultate, katkad i u samo deset minuta. Nekima doista pođe za rukom priuštiti si pravi makeover za malo novca i u vlastitoj kupaonici. No, što učiniti kad se vaša avantura pretvori u noćnu moru?

Bojanje kose

Katastrofalni rezultati mogući su neovisno o tome želite li potamniti ili posvijetliti kosu. Navest ću samo nekoliko primjera:

Imate prirodno smeđu kosu i odlučili ste je posvijetliti nekoliko tonova. Premda se činilo jednostavnim i odabrali ste prekrasnu nijansu, nakon završenog procesa vaša je kosa – narančasta!

Najgore što možete učiniti jest da pokušate sami riješiti problem, jer neželjeni učinak možete samo pojačati. Najbolje rješenje u ovom slučaju su svijetli pramenovi i preljev koji će ublažiti narančasti odsjaj. No, nakon nekoliko pranja on će se neminovno ponovno javiti i zato je dobro odmah nabaviti i korigirajući silver-šampon. S posljedicama ćete se ipak još dugo nositi, jer vaš prirodni pigment zamijenjen je umjetnim i povratka, nažalost, nema.

Poželjeli ste malo potamniti svoju prirodno svijetlu kosu, ali vaša je nova boja nekoliko tonova tamnija nego što se očekivali.

Samo bez panike! Iako vam brojna pranja kose neće nimalo koristiti, obratite li se profesionalcu, on će vam vrlo jednostavno blago posvijetliti boju i nakon toga staviti na kosu preljev koji će joj dati nijansu o kakvoj ste maštali. Ovdje moram upozoriti na činjenicu da boja ne može posvijetliti boju te da novim bojenjem u svjetliju nijansu možete samo pogoršati situaciju.

Dosadilo vam je izbjeljivanje kose ili dugotrajan proces izrade pramenova i odabrali ste nijansu jednaku vašoj prirodnoj boji. Za manje od pola sata dobili ste lijepu boju na izrastu, a ostatak je gotovo crn ili – još neočekivanije – zelen!

Iako se čini gorom varijantom, zelenu je boju mnogo lakše ukloniti nego crnu. Ako nemate vremena odmah otići frizeru, kupite svjetlobakrenu pjenu u boji i malu količinu ravnomjerno rasporedite po vlažnoj kosi. Zeleni će odsjaj biti znatno ublažen. No tamnosmeđi ili čak crni vrhovi pokazatelj su da vam je kosa veoma oštećena, zbog čega je i saniranje štete dosta otežano. Ipak, mnogo uzastopnih pranja trebalo bi barem malo pomoći, iako ćete se na kraju vjerojatno morati odlučiti na drastičnije skraćivanje kose.

Ima još mnogo sličnih slučajeva i zato kad neka moja klijentica dođe s prekrasnom bojom iz kućne radinosti, ne propuštam pohvaliti je. Nažalost, puno je više onih koje su nakon neočekivanih rezultata rješenje pokušale pronaći same, što frizerima samo otežava ionako složen problem.

Bojenje kose kompleksan je posao i ako niste sigurni da ćete ga sami obaviti kako treba, najbolje je da i ne pokušavate. Iskreno recite svom frizeru da nemate volje, novca ili vremena dolaziti svaka tri tjedna u salon i iznenadit ćete se kad vidite koliko je mogućnosti pred vama. Jedna od njih su pramenovi dva do tri tona svjetliji ili tamniji od vaše prirodne boje, a želite li snažniji efekt, obojite samo dijelove iznutra u naglašeniju nijansu. Kosa će ostati zdrava, imat ćete savršenu boju, a izrast će mjesecima biti neprimjetan.

www.she.hr


Povezano