Beč dobiva novi umjetnički prostor sa spektakularnim pogledom

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 01.09.2020.

0

Foto: O&O Baukunst

Foto: O&O Baukunst

Ove je godine – prvi put od njegovog otvorenja 2001. – došlo do značajnijeg proširenja areala bečkog kompleksa MuseumsQuartier

U središtu austrijske prijestolnice smješten je poznati MuseumsQuartier – jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svijetu. Prostire se na površini od približno 90.000 kvadratnih metara, a obuhvaća oko 60 kulturnih ustanova. Osim bogate kulturne ponude posjetiteljima ondje na raspolaganju stoje restorani, kafići i trgovine, a u pauzi između razgledavanja muzeja mogu se, primjerice, odmoriti i na popularnim ležaljkama u atriju kompleksa.
Kombinacija suvremene muzejske arhitekture i zgrada koje datiraju iz 18. i 19. stoljeća kao i prostora za umjetnost i druženje stvara jedinstven ugođaj te ovaj kompleks čini popularnim mjestom za građane Beča kao i za turiste iz cijelog svijeta.
Ove je godine – prvi put od njegovog otvorenja 2001. – došlo do značajnijeg proširenja areala bečkog kompleksa MuseumsQuartier. Naime, on je sada bogatiji za još jedan prostor za umjetničke i kulturne aktivnosti koji će ujedno služiti i za druženje i opuštanje. Na krovu muzeja Leopold izgrađena je konstrukcija zanimljivog dizajna uz veliku terasu s koje se pruža spektakularan pogled na austrijsku metropolu – takozvana MQ Libelle. Od 4. rujna 2020. bit će otvorena za sve posjetitelje, i to potpuno besplatno svakog dana od 10 do 22 sata.   

Foto: Alexander Eugen Koller

Foto: Alexander Eugen Koller

Arhitektonski dragulj u obliku vretenca nastao je prema dizajnu austrijskog arhitekta Lauridsa Ortnera koji je sa svojim bratom Manfredom još 80-tih i 90-tih godina dizajnirao neke velike zgrade unutar ovog kompleksa poput kulturne ustanove Kunsthalle, muzeja suvremene umjetnosti mumok i već spomenutog muzeja Leopold. Sam naziv (riječ „Libelle” na njemačkom znači vretence) odabran je upravo zbog njegovog oblika te lagane i prozračne konstrukcije koja djeluje kao da lebdi. Staklenu fasadu na velikoj terasi kreirala je austrijska umjetnica Eva Schlegel, a upotpunjuju je svjetlosne instalacije prstenastog oblika austrijske umjetnice Brigitte Kowanz.

Najnoviji dodatak MuseumsQuartieru trebao je biti otvoren još u travnju ove godine, no uslijed izbijanja epidemije koronavirusa njegovo je otvaranje odgođeno za rujan.

VIŠE O TEMAMAMuseumsQuartierBečMuzeji u BečuEva Schlegel
Povezano

Freudov muzej u Beču ima novo ruho

Renoviran i proširen

Freudov muzej u Beču ima novo ruho


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se