Armani prestaje koristiti životinjsko krzno

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.03.2016.

12

Armani | Ilustracija | Arhivska fotografija

Armani | Ilustracija | Arhivska fotografija

Nakon prošlogodišnje objave Huga Bossa, i slavni modni brand Giorgio Armani podržao je želje potrošača za etičnom modom

Međunarodna organizacija Fur Free Alliance, čija je članica i hrvatska udruga Prijatelji životinja, pohvaljuje poznati luksuzni brend Armani zbog objave o prestanku korištenja životinjskoga krzna. Svojom odlukom ova prestižna talijanska modna marka odgovorila je na rastuću potražnju potrošača za etičnom i održivom modom.
Armani će prestati koristiti sve krzno iz svojih kolekcija, uključujući zečje krzno, počevši od jeseni/zime 2016. godine. Ovaj brand obvezao se na takvu politiku nakon rada s organizacijom Fur Free Alliance, međunarodnom koalicijom koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja, usmjerenu na okončanje trgovine krznom.
"Sa zadovoljstvom objavljujem da se Armani grupa čvrsto opredijelila za prestanak korištenja životinjskoga krzna u svojim kolekcijama. Tehnološki napredak postignut tijekom godina omogućio nam je odgovarajuće alternative, čime upotreba okrutnih postupaka prema životinjama postaje potpuno nepotrebna. Prateći već ranije pokrenut pozitivan proces, moja tvrtka sada čini velik korak naprijed, odražavajući našu pozornost prema kritičnim pitanjima zaštite i brige za okoliš i životinje", izjavio je slavni Giorgio Armani.

Većina krzna korištenog u modnoj industriji dolazi s farma gdje se divlje životinje drže u malim kavezima i  usmrćuju okrutnim metodama kako bi se krzno očuvalo, poput gušenja plinom i analne elektrokucije. Povrh svega, proizvodnja životinjskoga krzna ima visoku cijenu za zaštitu okoliša i zdravstvene rizike zbog proizvodnih procesa koji uključuju brojne kemikalije.

Obvezujući se na politiku nekorištenja životinjskoga krzna, Armani se pridružuje drugim prestižnim  brendovima kao što su Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein i Stella McCartney, potvrđujući etičku zabrinutost nove generacije modnih potrošača.

Joh Vinding, predsjedavajući koalicije Fur Free Alliance, kaže: "Armanijev prestanak prodaje krzna jasno pokazuje da dizajneri i potrošači mogu imati kreativnu slobodu i luksuz bez podrške okrutnosti nad životinjama. Gospodin Armani je trendseter u svijetu mode već desetljećima, a ova posljednja izjava dokaz je da su suosjećanje i inovacija budućnost mode".

Promjena etičke percepcije društva prema životinjama i dugotrajno javno protivljenje industriji proizvodnje krzna doveli su do toga da su Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Slovenija, Makedonija i mnoge druge države  zabranile uzgoj životinja radi krzna.

Rasprave o zabrani takva uzgoja postaju sve rasprostranjenije u svijetu, a vlade koje vrednuju dobrobit životinja prepoznaju činjenicu da krzno nema budućnost.

Armanijeva suosjećajna odluka spasit će tisuće životinja od nepotrebne patnje. Tu odluku slave Fur Free Alliance i milijuni njihovih podupiratelja diljem svijeta.

Neki od modnih brendova u Hrvatskoj koji su se obvezali na nekorištenje životinjskoga krzna su: Boudoir, Hippy Garden, Image Haddad, I-GLE, Martina Felja i Modna kuća MAK.

VIŠE O TEMAMAGiorgio ArmaniFur Free AlliancekrznoPrijatelji životinjamodna industrijaJoh Vinding
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se