Animafest Zagreb predstavio jesensko izdanje

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.09.2020.

0

Press konferencija jesenskog izdanja Animafesta

Press konferencija jesenskog izdanja Animafesta

Animafest Zagreb se od 28. rujna do 3. listopada održava u Kinu SC, Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama

U Francuskom paviljonu Studentskog centra održana je konferencija za medije uoči početka 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020. koji se od 28. rujna do 3. listopada održava u Kinu SC, Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

Filmski program čini više od 300 filmova iz 40 svjetskih zemalja, a uz prestižna natjecanja tu su i fokus na kinematografiju Mađarske, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice festivala u Annecyju, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat Program za djecu i mlade.

Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim i hrvatskim konkurencijama i detalje atraktivnih programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić te autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić, Lucija Mrzljak i Kata Gugić. Porukom se okupljenima obratila i Zagrebačka banka, sponzor Natjecanja studentskog filma.

Daniel Šuljić pozdravio je okupljene u ime festivala koji je od 1972. u samom svjetskom vrhu i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija grada Zagreba, podsjetivši i kako Animafestov Grand Prix kvalificira za Oscara, European Animation Award i Annie Awards. Stoga je za Animafest 2020 i prijavljeno ukupno više od 1800 filmova. S posebnim zadovoljstvom Šuljić je naglasio i 4 hrvatska filma u ovoj najjačoj svjetskoj konkurenciji: Arku Natka Stipaničeva, hrvatsko-srpsku koprodukciju Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, spot The Closing Door Lucije Mrzljak za pjesmu oskarovca i dobitnika Emmyja Glena Hansarda te hrvatsko-estonski Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren. Izdvojio je i imena neupitnih animacijskih klasika svih generacija, Andreasa Hykadea, Piotra Dumałe, Theodorea Usheva i Atsushija Wade, čiji se novi radovi prikazuju na Animafestu 2020. Također je naglasio raznovrsnost animacijskih tehnika i šarolika tematska opredjeljenja.

Žiri za Natjecanja studentskog i hrvatskog filma objedinjen je te ga čine francuski autor i selektor Laurent Crouzeix, kineska umjetnica s francuskom adresom Hefang Wei i banjalučki redatelj, producent i profesor, idejni tvorac Animacikla Mladen Đukić. Scarpelli, Bucsi i Wei boravak u Zagrebu iskoristit će i kako bi održale masterclassove namijenjen profesionalcima, ali otvorene i široj javnosti. Masterclassovi, njih ukupno 7 među kojima se ističe i onaj Petera Ramseyja o nastanku Oscarom nagrađenog filma Spider-Man: Into the Spiderverse, dio su programa Animafest PRO kojega je perjanica, kao i svake godine, međunarodni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner VII (29. i 30. 9., Teatar &TD), također besplatan i otvoren za javnost. Scanner se sastoji od 3 panela, posebnu pažnju privlači tema "Žene u animaciji", dok je pozvani govornik dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Chris Robinson.

Sve projekcije Natjecanja studentskog filma, koje broji 40 djela, besplatne su.

Na konferenciji za medije istaknute su i špica te ilustracija Animafesta 2020 japanske autorice Yoriko Mizushiri. Ovoj animatorici osebujne estetike Animafest priređuje retrospektivu koja će po svome obimu i značaju biti relevantna i u globalnom kontekstu. Autorice vizualnog identiteta su, pak, Ana Kunej i Alma Šavar iz dizajnerskog studija Kuna zlatica.

U retrospektivnim programima Animafesta 2020 zaslužno mjesto pripada i Zagrebačkoj školi crtanog filma – uz tradicionalni osvrt Borivoja Dovnikovića Borde, ovoga puta na 1972. godinu, Animafest 2020 odaje počast Pavlu Štalteru, jednom od istaknutih autorskih osobnosti Škole. Matea Milić je također uputila na proslavu 60. rođendana festivala u Annecyju, najvećeg svjetskog festivala animacije koji u Zagrebu prikazuje bisere francuske animacije u izboru umjetničkog ravnatelja Marcela Jeana, ali i kasnonoćni program WTF s radikalnijim novim 18+ filmovima. U skladu s time, velik broj gostiju ove godine dolazi upravo iz Francuske. Iako se ove godine zbog poznatih okolnosti manji dio programa Animafesta odvija na otvorenom negoli što se to uobičajilo proteklih godina, najvažniji hrvatski filmski festival ipak "zaposjeda" brojne gradske lokacije, a o toj tradicionalnoj vezi Zagreba i Animafesta govorila je Milana Vuković Runjić.

Ulaznice i festivalske iskaznice mogu se kupiti online na: animafest.kupiulaznicu.hr. te tijekom festivala na blagajni Kina SC. Festivalski paket od 200 kuna uključuje iskaznicu s kojom se ulazi na sve projekcije (osim svečanog otvaranja) i promotivne materijale Animafesta. Iskaznica se podiže u Uredu za akreditacije u predvorju Kina SC od 28. rujna. Redovna ulaznica za Veliko natjecanje i Best Of stoji 30 kuna, a sve ostale programe 25 kuna. Ulaz na projekcije Natjecanja studentskog filma, programe koji su posebno označeni u rasporedu, Animafest PRO te na popratna događanja je besplatan.


VIŠE O TEMAMAAnimafest ZagrebDaniel Šuljićanimirani filmovi
Povezano