'Amsterdam' je komični triler o ljubavi i slavljenju života

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 11.10.2022.

0

Foto: Blitz

Foto: Blitz

Studio 20th Century i New Regency predstavljaju novi film jednostavnog naziva Amsterdam, hvaljenog redatelja i scenarista, za Oscara višestruko nominiranog Davida O. Russella

Radi se o vrlo neobičnoj epskoj priči koja je ujedno i komični triler o ljubavi, odanosti i slavljenju života. Priča slijedi tri bliska prijatelja, ali i sve druge na koje naiđu u toj avanturi. U ovoj fascinantnoj i zamršenoj priči koja briljantno isprepliće povijesne činjenice s fikcijom glumi fascinantna glumačka postava koju čine Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Alessandro Nivola, Andrea Riseborough, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Matthias Schoenaerts, Michael Shannon, Mike Myers, Taylor Swift, Timothy Olyphant, Zoe Saldaña, Rami Malek i Robert De Niro.
Dobitnik nagrade Oscar Christian Bale je u ulozi doktora Burta Berendsena koji s odvjetnikom Haroldom Woodmanom (John David Washington) ima ured u predgrađu New Yorka. Oni su očito prošli mnogo toga zajedno te nose ožiljke koji to dokazuju, ali i njihov duh "mi možemo sve" zahvaljujući kojem pomažu svima u nevolji, posebno onima koji nemaju sreće ili novca.
Ta dva autsajdera, Burt Berendsen i Harold Woodman, najbolji su prijatelji koji čuvaju jedan drugome leđa bez obzira na sve. Burtov ured je zabavno mjesto koje vodi sjajan tim zabavnih likova. Burt tamo izmišlja lijekove koji neće postojati još 80 godina, ili više, a koje svatko treba kako bi preživio dan. Pjeva i čini sve potrebno kako bi pomogao onima koji mu se nađu na putu. Dobiva poruku da se Harold mora naći s njim na određenoj adresi i bez oklijevanja kreće na put sa svojom liječničkom torbom da pomogne Haroldu što god treba.I tako zajedno kreću u još jednu avanturu, vjerojatno najveću ikad koju su zajedno doživjeli, prepunu neočekivanih preokreta. Filmom unutar filma prikazano je kako su se Burt i Harold upoznali, ne samo jedan drugog nego i strašnu Valerie Voze (Margot Robbie), a prikazan je i najsretniji trenutak u njihovim životima - sloboda u Amsterdamu nakon Prvog svjetskog rata.
 
Razvoj filma “Amsterdam” započeo je prije pet godina s Christianom Baleom s kojim je Russell ranije surađivao na filmovima “American Hustle” i “The Fighter”.
 
Film "Amsterdam" je istovremeno fascinantna i vrlo zamršena i neobična priča, mračna komedija puna misterija i intriga. To je epski, fascinantan pogled na određeno vrijeme u povijesti Amerike koji je smiješan i privlačan, a u rukama redatelja Davida O. Russella, učinkovito prenosi izgled, ton i duh New Yorka i Europe ranih 1900-ih.

VIŠE O TEMAMAfilmoviDavid O. RussellChristian BaleMargot RobbieJohn David Washington
Povezano