"Nije mala stvar osvojiti Hollywood, ali ono najbolje tek dolazi!"

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 14.11.2017.

55

Aleksandra Dojčinović | Foto: John Pavlish

Aleksandra Dojčinović | Foto: John Pavlish

Aleksandra Dojčinović (Lei Lou), jedna od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih dizajnerica, za CroModu govori o svojoj novoj kolekciji, osvajanju holivudskog crvenog tepiha, zagrebačkim street style kombinacijama...

CroModa: Što ti je bila inspiracija u kreiranju nove kolecije proljeće/ljeto 2018?

Aleksandra Dojčinović: Osamdesete godine i poznate modne oprečnosti tog desetljeća bila su mi neka smjernica. Kasnije sam to sve prenijela u 2018. godinu pa je nadolazeće proljeće u mojoj viziji postala suvremena priča koja se naslanja na to neko vrijeme kojem sam i sama svjedočila, budući da je to doba mog djetinjstva. Malo sam skratila haljinice, iako se nisam odrekla ni onih midi i maksi, a 'statement' detalj ovaj put su im puf rukavi, resice i šljokice. Nakit sam po prvi put dizajnirala sama i sretna sam kako to sve izgleda u kombinaciji s novim modelima cipela.

Kako se odvijaju pripreme za predstavljanje kolekcije?


- Pripreme idu svojim tijekom i ulaze u svoju završnu fazu. Stvari se, logično, najviše zahuktaju onaj posljednji tjedan prije revije. Trenutno s timom pokušavam   na čim više načina povezati prostor i kolekciju, a s obzirom da će se revija održati u Modernoj galeriji, to znači da moramo izvući maksimum iz onoga što nudi postojeći, zaista čaroban interijer i onoga što ću ja tu večer predstaviti. Radimo čak i na detaljima kao što su odabir stolica i press walla, tu su još brojne obveze prema medijima i sponzorima, rad s produkcijom, tako da ti dani pred reviju za mene nisu samo kreativno iscrpljujući, već su općenito jako zahtjevni.

Aleksandra Dojčinović | Foto: John Pavlish

Aleksandra Dojčinović | Foto: John Pavlish

Možeš li nam otkriti koji ti je najdraži odjevni komad u novoj kolekciji?

- Kao i uvijek, biram haljine. I to apsolutno sve koje ću predstaviti.

Što bi predložila ženama da nose iduće proljeće? Što je po tvom mišljenju 'in' za nadolazeću sezonu?

- Govorimo li o Lei Lou, onda svakako mini haljina s puf rukavima koja će biti pun pogodak za brojne prilike. Biti će to doba šljokica i metalik tkanina, čak i u dnevnim varijantama, pri čemu će s jedne strane biti puno boja, a s druge će sve biti nježno, pastelno i prozračno.

Koja je bila tvoja reakcija kada si saznala da će se neki tvoji komadi nositi na crvenom tepihu u Hollywoodu?

Aleksandra Dojčinović: 'Ono najbolje tek dolazi'

Aleksandra Dojčinović: 'Ono najbolje tek dolazi'

- Bila sam ponosna, ali ne euforična u smislu da sam sama sebi aplaudirala jer sam postigla nešto jako veliko. Naravno, svjesna sam da to nije lako i da to nije mala stvar, međutim, uvjerena sam da ono najbolje tek dolazi. S tim probojem prema inozemstvu, s kojim smo sramežljivo krenuli prije nekoliko sezona i koji se u posljednje vrijeme zahuktao, ova je priča došla kao nekakav logičan slijed. I volim da je tako, jer nikada u karijeri nisam preskakala stepenice niti nekamo žurila.

Što te najviše potaknulo da se baviš modom i dizajniranjem odjeće?

- Nije me nitko osobito potaknuo jer sam u obitelji uvijek imala maksimalnu podršku za sve svoje odabire. U toj nekoj vrtićkoj dobi govorila sam da ću jednog dana biti Žuži Jelinek i, iako je to mojim najbližima tada bilo simpatično i slatko i vjerojatno su to smatrali jednom od brojnih odluka koje ću u životu sto puta promijeniti, no kada se dogodilo da sam se opredijelila baš za taj poziv, nitko mi nije stao na put. Moja je želja očvrsnula kad sam se u potpunosti pronašla u ovome što danas radim, a to je bilo već u tinejdžerskim godinama kada sam dizajnirala i prodala svoje prve kreacije.

Aleks: Naše žene imaju stila i ukusa

Aleks: Naše žene imaju stila i ukusa

Ulica je preuzela ulogu modne piste, CroModa iz tjedna u tjedan prati što se nosi na špici. Baciš li i ti oko na zagrebačke street style kombinacije? I kako ti se čini to sve skupa?

- Često pogledam što se nosilo na špici, pogotovo ako taj tjedan nisam u Zagrebu, pa mi to dobro dođe i za opuštanje između sastanaka ili letova. Oduvijek tvrdim da naše žene općenito imaju stila i ukusa, uz to su dobri potrošači i šteta je što materijalna situacija u državi često utječe na to da ne mogu ispratiti sve što bi možda htjele, no unatoč tome naše su street style galerije vrlo inspirativne i često pokazatelj da se i s manje skupom odjećom može postići odličan dojam. Toga sam i sama često pobornica.


VIŠE O TEMAMAAleksandra DojčinovićLei Loumodna industrija
Povezano