5 velikih mitova o nepravilnostima kože

Piše: Svjetlana Arh, Zagreb
Objavljeno 07.09.2012.

5

Ilustracija | Foto: Vichy

Ilustracija | Foto: Vichy

Svjetlana Arh, direktorica stručne i znanstvene komunikacije za Vichy, otkriva vam istinu o općim uvjerenjima vezanim uz problematičnu kožu

Nepravilnosti kože kao što su proširene pore, masni sjaj i neravnomjerna površina kože javljaju se u svim dobnim skupinama i ženama ne uzrokuju ništa manje briga nego muškarcima. Za lakše razumijevanje ove pojave Laboratoriji Vichy vam otkrivaju istinu o općim uvjerenjima vezanim uz teškoće s masnom i problematičnom kožom.

Mit broj 1: Osoba s kožom sklonom nepravilnostima mora češće prati lice.

Pogrešno. Istina je da je čišćenje kože najznačajnija svakodnevna rutina, no ipak pranje lica više od dva puta na dan mijenja zaštitni hidrolipidni sloj kože i ubrzava izlučivanje sebuma, što vodi do povećanja nepravilnosti na koži.

Mit broj 2: Dekorativna kozmetika može uzrokovati povećanje nepravilnosti.

Pravilno i pogrešno. Neki proizvodi, što sadrže previše sastojaka lipidnog porijekla, mogu začepiti pore. Preporučljivo je da odaberete nemasne, nekomedogene proizvode dekorativne kozmetike, prilagođene koži sklonoj nepravilnostima. No svakako je bitno da svake večeri uklonite šminku.

Mit broj 3: Sunce može potaknuti liječenje nepravilnosti kože.

Pogrešno. Sunce isušuje kožni epitel, stvarajući dojam da su teškoće s kožnim nepravilnostima riješene. A zapravo UV zrake utječu na prekomjernu proizvodnju sebuma. Zato nakon dugotrajnijeg izlaganja suncu dolazi do povratnog učinka: nagomilani se sebum izlučuje na epitel stvarajući nove nepravilnosti.

Mit broj 4: Koža s nepravilnostima poteškoća je samo kod tinejdžera.

Pogrešno. Koža s nepravilnostima nije povezana s godinama nego s lošim funkcioniranjem kože, što je često povezano s unutarnjim čimbenicima u tijelu kao što su hormonalne promjene, pa i stres. Nepravilnosti na koži muče čak 3 od 5 žena u dobi od 20 do 40 godina.

Mit broj 5: Hidratantna njega uzrokuje masan sjaj kože.

Pogrešno. I koža s nepravilnostima treba vlaženje. Potrebno je odabrati njegu s ograničenim sadržajem ulja. Tako ćemo kožu navlažiti bez nepotrebnog uzrokovanja masnog sjaja.


VIŠE O TEMAMAVichyproblematična kožadekorativna kozmetikahidratantna njegamasna kožaproširene pore
Povezano