5 najvažnijih savjeta za zaštitu kože od sunca

Piše: A.Z., Zagreb
Objavljeno 27.05.2022.

0

Ilustracija. Foto: L'Oréal

Ilustracija. Foto: L'Oréal

Stižu nam sve topliji dani u kojima ćemo sve više biti izloženi suncu, zato je izrazito važno pravilno zaštiti svoju kožu, a evo i kako to najbolje učiniti.

Kalendarski početak ljeta nam se polako, ali sigurno približava, no vrući i sunčani dani i već su nam stigli. U ovom dijelu godine uskačemo u one najotvorenije i najprozračnije odjevne komade pa smo sve više izloženi suncu te njegovim štetnim UV-zrakama.
Iako svi jedva čekamo pocrniti i pohvaliti se zavodljivo preplanulim tenom, kako bismo sačuvali našu kožu i zaštititli je od oštećenja, važno je pridržavati se nekih pravila. Samo 15 minuta na jakome suncu dovoljno je da ošteti vašu kožu, zato smo izdvojili pet najvažnijih savjeta kojih biste se trebali pridržavati prije nego krenete uživati u vrućim danima pred nama.

1. Uvijek koristite kremu za sunčanje

Kreme sa SPF-faktorom štite našu kožu od štetnih UV-zraka, zato biste ih uvijek trebali koristiti prije izlaska na sunce. Koristite one čiji je faktor minimalno 15, a nanosite ih i onda kada vam se čini da nije toliko vruće ili da je dan oblačan, zato što UV-zrake i tada prodiru i štetno utječu na kožu.

2. Koristite make-up sa zaštitinim faktorom

U ljetnim mjesecia preporučamo korištenje make-up proizvoda koji imaju zaštitni faktor. Odaberite puder sa zaštitnim faktorom, kao i ruž ili balzame za usne. Tako ćete osigurati dodatnu zaštitu najosjetljivijim dijelovima kože i spriječiti njihovo oštećivanje te isušivanje


3. Izbjegavajte vrijeme najvećih vrućina


Iako smo svjesni da je ponekad jednostavno nemoguće izbjeći izlaženje tijekom najjačeg sunca, onda kada možete, radije ostanite u hladu svojega doma između 11 i 16 sati. Ako niste u mogućnosti, pokušajte se držati hlada i izbjegavajte dugo zadržavanje na suncu.

4. Nosite zaštitnu odjeću

Odaberite prozračne i lagane odjevne komade koji će prekriti vašu kožu, a u kojima vam neće biti prevruće poput košulja ili dugih haljina. Također, izbjegavajte komade crne boje koji dodatno privlače i sakupljaju toplinu. Osim toga, nosite šešire te sunčane naočale kako biste zaštitili lice koje je najosjetljivije.

5. Pijte puno vode

Ono što nikako ne biste trebali zaboraviti jest piti puno tekućine - osobito vode, ali i drugih zdravih napitaka poput čaja ili limunade. Ovo je posebno važno u ljetnim mjesecima kada se pojačano znojimo te je naše tijelo općenito, pa tako i koža, posebno sklono dehidraciji, isušivanju i generalnom oštećivanju.

VIŠE O TEMAMAnjega koženjega tijelasuncezaštita od suncasavjetibeauty savjeti
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se