5 najčešćih pogrešaka u dizajnu interijera

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 04.08.2020.

0

Ilustracija. Foto: Ikea

Ilustracija. Foto: Ikea

Mnogi početnici u dizajnu interijera ponekad griješe, a mi donosimo nekoliko najčešćih i najvećih grešaka, ali i prijedloge kako ih izbjeći

1. Premali tepih: Veličina tepiha vizualno može "pojesti" prostor u sobi, čak i ako se radi o premalom tepihu. Zapamtite - idealan tepih trebao bi prolaziti uz rub namještaja ili ne biti udaljen od zida više od 30 cm.

Što učiniti: Bolje kupiti jeftiniji, ali veliki tepih.

2. Komadi namještaja previše su udaljeni

Neki pokušavaju proširiti prostor u sobi i rasporediti namještaj po kutevima sobe. Takva taktika nije dobra jer prostorija može izgledati malo.

Što učiniti: Profesionalni dizajneri preporučuju uređenje namještaja u skladu s pravilima. Na primjer, fotelje bi trebale stajati na udaljenosti od oko 20-30 cm od kauča. Stol za kavu trebao bi biti 20-45 cm od kauča i fotelja. Fotelje pak ne smijete postavljati preblizu. Optimalna udaljenost je 10 centimetara.

3. Prigušeno svjetlo

Minimalna rasvjeta čini bilo koji interijer beizražajnim. Osim toga, previše prigušena svjetlost uvelike izobličava boje u sobi.

Što učiniti: Kupite neke svijetle svjetiljke kako bi unutrašnjost izgledala voluminozno i zanimljivo. Rasporedite i svjetla na različitim razinama. Ne ograničavajte se na stropna svjetla. Ukrasite svoju sobu lampama.

4: Neispravno odabrane zavjese

Zavjese su važan dio interijera. Oni vas štite od viška sunčeve svjetlosti, upotpunjuju  dizajn i donose prostoru dio topline. Pravilno odabrane zavjese dodatno proširuju prostor, zato ne štedite na tekstilu.

Što učiniti: Ako vaša kuća ima vrlo visoke stropove, postavite karnišu na udaljenost 25-45 cm od prozora. Također, kupite široke zavjese. Neka prekriju prozor za dodatnih 15-20 cm.

5. Previše detalja

Bez detalja soba će izgledati dosadno i jednolično, ali u svemu treba postojati mjera.

Što učiniti: Nema potrebe da soba obiluje hrpom zanimljivih detalja. Odaberite jednu stvar. Na primjer, slika, kamin, zanimljiv dizajnerski namještaj ili veliko ogledalo. Najvažnije je da prvo odaberete dio, a zatim organizirate prostor oko njega.


VIŠE O TEMAMAzavjeseuređenje domainterijeri
Povezano