29. Sa(n)jam knjige u Istri od 24. studenog

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 07.09.2023.

0

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

29. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 24. studenog do 3. prosinca 2023. u pulskom Domu hrvatskih branitelja, središnja tema 'Život u oblacima'

Ovogodišnji, 29. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulski festival knjiga i autora održat će se od 24. studenog do 3. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a središnja tema je „Život u oblacima“.  Glavna programska okosnica je strip, kojeg će u Puli predstavljati eminentni inozemni i domaći autori i autorice. Kroz posvetu devetoj umjetnosti, na brojnim programima, književnim susretima i izložbama, Sajam će biti u znaku oblačića u koje autori stripa upisuju replike svojih junaka, a koje čitatelje baš na onoj tankoj crti, rubu između dva nacrtana kadra priče odvode u svijet mašte.

Upravo su mašta i kreativnost točke iz koje iznimno uzbudljiva tema 'Život u oblacima' ulazi u sve programe ovogodišnjeg Sajma. Dokazujući od svog prvoga dana da svijet - od svakodnevnice do društvene zbilje - može biti bolje mjesto uz maštu, kreativnu hrabrost i kritičko promišljanje, Sajam u svom 29. izdanju u punom smislu riječi živi svoj život u oblacima, a koji je zapravo u samim temeljima ove manifestacije. Stoga će se ove godine u Puli naši gosti - majstori stripa, književnici, teoretičari, filozofi, sociolozi, antropolozi, povjesničari, znanstvenici i umjetnici - posebno baviti temama nove utopije i eskapizma. Pripremljeno je oko stotinu različitih festivalskih  događanja namijenjenih publici svih uzrasta: uz književne programe, tu su i vrhunske izložbe, performansi, koncerti i projekcije filmova. Kao i svake godine i predstojeći 29. Sajam knjige bit će velik i programski bogat.

„Ovo je zapravo stvaranje platforme koja će objedinjavati sve projekte Udruge Sa(n)jam knjige u Istri: Sajam knjige, Monte Librić i Klub-knjižaru Giardini 2 i na taj ćemo način donekle odvojenim interesnim skupinama omogućiti da se upoznaju s ostalim projektima naše Udruge. Ujedno je to i zalog za budućnost. Naime, s novim web stranicama počela je i izgradnja tridesetogodišnje arhive Sajma knjige, kao i dokumentiranje nezavisne kulturne produkcije. To je i naš doprinos razvoju kulture sjećanja među mlađim generacijama i upoznavanje s ostvarenjima suvremene hrvatske, regionalne i svjetske književnosti u posljednjih trideset godina. Naše su web stranice dvojezične, donose informacije na hrvatskom i engleskom jeziku, što je posebno važno za predstavljanje hrvatskog i regionalnog književnog stvaralaštva u inozemstvu, kaže Helena Vodopija, asistentica urednika weba.

Autor ovogodišnjeg sanjarski nježnog plakata 29. Sa(n)jam knjige u Istri je pulski dizajner Matko Plovanić.

Zanimljivo je da je Matko, prvi put na Sajam došao još kao student prije 16 godina. Danas glavni dizajner Sajma počeo je kao tehničar, a nakon pet godina rada okušao se u dizajnu. Pod mentorstvom jednog od ključnih suradnika Sajma, nagrađivanog dizajnera Mauricija Ferlina, izradio je 2013. vizualno rješenje 19. Sajma knjige u suradnji s Viborom Juhasom. Iste godine postaje glavni dizajner Monte Librića - Festivala dječje knjige. Do 2023. godine radio je kao asistent dizajnera na Sajmu knjige, surađujući s Mauricijom Ferlinom na različitim vizualnim i prostornim rješenjima. Matko Plovanić ovogodišnji je dobitnik Posebnog priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva za industrijski - produkt dizajn.

Uobičajeno, i ove će godine na Sajmu biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po posebno povoljnim cijenama.


VIŠE O TEMAMAfestival knjigaknjiževnostPulaSa(n)jam knjige u Istri




Povezano