29. Sa(n)jam knjige u Istri donosi i Sagu o vinu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 12.10.2023.

0

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Histrokozmos, novi 'mali sajam u sajmu', programska je novost 29. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se održati od 24. studenog do 3. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja uz središnju temu 'Život u oblacima'

Ovogodišnji program svojevrsna je uvertira u veliku 30. sajamsku obljetnicu koja će se dogoditi 2024. godine, a ujedno je i uvod u temu „Mikrokozmos“ koja će pratiti 30. Sa(n)jam knjige u Istri. Tim povodom 29. Sajam utemeljuje Histrokozmos, kojem je tema Saga o vinu.

- Mikrokozmos Sajma je Istra. Cijelo naše 30-godišnje putovanje sastojalo se u stalnom preplitanju čudnovatog karaktera Istre - „malog kontinenta“ i velikog svijeta. Odlučili smo stoga osnovati „sajam u sajmu“ Histrokozmos, kojem je ime, na svoj tipičan autoironijski način, dao dugogodišnji suradnik Sajma, umjetnik Mauricio Ferlin i oblikovao njegov vizualni identitet.

Upravo takav autoironijski pristup otvorio je i brojna pitanja. Kako pronaći krhotine kulturološke cjeline koju smo još prije petnaestak godina imali, a koju je doslovce rastočio trend „prilagodi se europskim natječajima i njihovim kućicama, postani unificiran i prosječan“? Kako iznaći crvenu nit koja bi spojila neke nove kulturološke i umjetničke izričaje u Istri? Kako istinske iskorake u kulturi i umjetnosti očuvati ne umanjujući činjenicu da bi oni mogli biti, uza sve, pravi vrhunci turističke ponude? To su samo neka od pitanja koja promišljamo, a tražeći odgovore shvatili smo: skupljamo krhotine, od kojih su neke pravi kontinenti bez poznatog okružja, povezujemo ih bez pomoći onih koji su nedavno otišli, a koji su nas formirali takve kakvi jesmo. Otišao je profesor Bertoša, otišao je Drago Orlić, otišao je Franko Lukež. Različiti u svom poimanju Istre, svaki je od njih kozmos za sebe, a mi smo za početak Histrokozmosa odabrali onaj Frankov mikrokozmos vezan uz vino. Njegova duboko promišljena, iskonska, autentična, a svjetska priča o vinu i Istri polazište je oko kojeg Histrokozmos stvara novu sagu – Sagu o vinu, kaže Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

Naime, u pripremi je prva knjiga u biblioteci Lukežijana: Prvi tom – Poslovice Franka Lukeža, a bit će objavljena u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Velike zasluge za ovaj projekt i objedinjavanje dragocjene građe koju je prikupio Franko Lukež imaju i Marko Percan, urednik emisije „Historia Histriae“ Hrvatskog Radija Radio Pule, Frankova kći Petra Lukež te Anita Šikić, urednica knjige.
Tijekom 29. Sa(n)jam knjige u Istri programi Histrokozmosa događat će se u Kavani Mozart od 25. studenog do 3. prosinca u podne i kvarat. Moderatorica je pjesnikinja i performerica Roberta Razzi, a na „sajmu u sajmu“ sudjelovat će redom mikrokozmosi Istre – Milan Rakovac, Tamara Obrovac, Evelina Rudan, Dario Marušić i Korado Korlević. Uz njih, tu su i autori Sajma - Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Ivica Ivanišević, Dragutin Lucić Luce. Andrej Nikolaidis, Živko Skračić i Sinan Gudžević, a zajedno s vinarima Vinistre i sommelierima Hrvatskog sommelier kluba u programima će Sagu o vinu tvoriti kroz literaturu, filozofiju, antropologiju i enologiju. Veliko finale programa bit će u nedjelju, 3. prosinca, u 19 sati na velikoj pozornici Sajma u Crvenom salonu, kada će Korado Korlević svojim predavanjem Ples mrtvaca najaviti 30. Sajam.

Upravo zato što je Franko Lukež literarizirao i kontekstualizirao priču o vinu – logičan je bio i izbor partnera Histrokozmosa. To su Vinistra u čijem je stvaranju Franko Lukež imao značajnu ulogu te Hrvatski sommelier klub, čiji je bio dugogodišnji predsjednik. U suradnji s partnerima realizira se i prodajni dio Histrokozmosa na velikoj pozornici centralne dvorane Doma hrvatskih branitelja. Tu će  biti izložena djela istarskih izdavača, Zavičajne zbirke Histrica te osebujan antikvarijat Tereze Pulja, legendarne knjižarke Istre i suosnivačice Sajma knjige u Istri, a vinari Vinistre imat će svoju vinoteku. U prodaji će biti i poklon-vrećice „Litar literature“, a riječ je o darovima koji spajaju vino i literaturu.

Podsjetimo, glavna tema ovogodišnjeg, 29.  Sa(n)jam knjige u Istri – Pulskog festivala knjiga i autora je „Život u oblacima“, a u središtu je strip, kojeg će u Puli predstavljati eminentni inozemni i domaći autori i autorice. Popratni program donosi vrhunske izložbe, performanse i koncerte. Uobičajeno, i ove će godine na Sajmu biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po posebno povoljnim cijenama.


VIŠE O TEMAMASa(n)jam knjige u IstriknjiževnostsomelijerstvoIstraMauricio Ferlin
Povezano