25 FPS kreće uz velikana austrijske avangarde

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 23.09.2021.

0

25 FPS

25 FPS

Ovogodišnje izdanje festivala otvaraju novi film velikana austrijske avangarde Petera Tscherkasskog te nagrađivani dokumentarac Antoinea Chapona

Večeras u 20 sati otvara se 17. izdanje 25 FPS-a, festivala koji svake godine donosi ponajbolje od recentnih nezavisnih, eksperimentalnih, hibridnih i inovativnih filmskih ostvarenja koja radikalno prekrajaju i nadilaze ustaljene granice audiovizualnog medija. Festival se održava od 23. do 26. rujna 2021. u Kinu SC-a u Zagrebu, a 30. rujna u Art-kinu Croatia u Rijeci. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, uz obvezno online preuzimanje ulaznica kroz sustav Entrio.
Na svečanom otvaranju festivala prikazuje se prva od pet sekcija ovogodišnjeg natjecateljskog programa pod nazivom Rekompozicija. Sekcija se sastoji od pet naslova koja na vrlo kreativan način koriste mogućnosti filmske kompozicije i montaže.

Redateljica Eva Giolo u filmu U grlu nam cvate cvijeće iskustvo lockdowna transformira u ritmičku igru i tijela, gesti i prostora, a pritom govori i o negativnim posljedicama kao što su tjeskoba, depresija i nasilje u obitelji.

Opet vlak, novi film veterana austrijske avangarde Petera Tscherkasskog vodi nas na uzbudljivo, hiperkinetičko putovanje kroz povijest kinematografije, dok autorski dvojac Rita Ferrando i Lily Jue Sheng u meditativnom eseju 'Ikebana' propituju biljke kao jezik izričaja i sredstvo pamćenja.

Jelena Blagović kreativnim sastavljanjem vlastitih i arhivskih snimki odaje počast umjetničkom radu Gorana Trbuljaka u filmu Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad, a Antoine Chapon u svom intrigantnom eseju Moji krajolici koristi scenografiju ratne videoigre kako bi ukazao na spregu vojne i zabavne industrije.

VIŠE O TEMAMAFestival 25 EPSPeter TscherkasskyJelena Blagović
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se