10 umjesto 12: Kultni magazin W više nije mjesečnik

Piše: Flora Wang, Zagreb, London
Objavljeno 04.02.2013.

0

Rihanna za W | Foto: Ilustracija

Magazin W reducirat će frekvenciju izlaženja te više pozornosti posvetiti svojoj internetskoj prezentaciji

Rihanna za W | Foto: Ilustracija

I dok Vogueu ide tako dobro da, usprkos ekspanziji digitalnih medija, pokreće i nova tiskanja izdanja, drugi časopisi uglavnom reduciraju ili broj stranica ili prelaze na sporiji tempo izlaženja. Iako mnogi od njih neće priznati da kriza ima bilo kakve veze s tim, bilo bi glupo uzroke tražiti negdje drugo.

Tako je slavni američki modni magazin W, koji također izlazi pod okriljem Condé Nasta, u četvrtak objavio da će smanjiti broj godišnjih izdanja s prirodnih 12 na pomalo neprirodnih 10. Kažemo neprirodnih, jer tim potezom gubi status mjesečne publikacije, iako će vjerojatno i dalje biti percepiran kao mjesečnik.

Vijest je pomalo iznenađujuća jer je W 2012. godinu, prema Media Industry Newsletteru, završio s 1200 prodanih reklamnih stranica, što je 10 posto više u odnosu na godinu prije.

"Ovo je namjeran i strateški potez kojim se investira u budućnost časopisa W, a nema boljeg tajminga za takve promjene nego kada si u jakoj poziciji. U novoj konstelaciji imat ćemo više prostora za djelovanje, veća izdanja i dodatno ćemo se posvetiti digitalnom prisustvu", izjavila je za WWD Lucy Kriz, izdavačica magazina W.

W izlazi od 1972. godine. Gigantska izdavačka kompanija Condé Nast preuzela ga je 1999. od prijašnjeg vlasnika Fairchild Publicationsa. W se može pohvaliti bazom od čak pola milijuna čitatelja, od kojih 80% čine osobe ženskog spola.


VIŠE O TEMAMAW Magazinemodni magaziniConde NastLucy KrizFairchild PublicationsMedia Industry Newsletter
Povezano