Izložba nakita 'Modul tijela' od 25.10. do 08.11. u Ulupuhu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 24.10.2016.

0

Andrea Rosandić (lijevo) i Davor Šuk (desno)

Andrea Rosandić (lijevo) i Davor Šuk (desno)

Modul tijela, žirirana izložba članova ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, moći će se pogledati od 25. listopada do 8. studenog u Galeriji ULUPUH u Zagrebu

"Module tijela tek uvjetno možemo nazvati nakitom, jer u stvarnosti su to forme koje funkcioniraju kao nosive skulpture, objekti, instalacije, mobili... jednom naglašavajući prostor tijela, drugi put ga negirajući, a treći put skrivajući. Nastale su kao rezultat sasvim suvremenog likovnog promišljanja, kod kojeg su autori bili spremni na pomicanje granica svoga rada, na odbacivanje dogme postojećih oblikovnih stereotipa i estetskih šablona te na njihovu evoluciju, zakoračivši tu u nova istraživanja i nova iskustva. Ne čudi zato što su se u ovim nakitnim objektima, skulpturama i instalacijama već uvelike udaljili ne samo od onoga što obično podrazumijevamo pod "modnim"  ili "dizajnerskim" nakitom, nego i od uobičajenih postupaka i materijala. Već sama koncepcija bila je poziv ne za konvencionalan, nego za eksperimentalan, pa i konceptualan pristup, nametnuvši pri kreaciji modula tijela metodu dekonstrukcije predloška, a onda i njegovu re-konstrukciju, dogradnju i preinaku-metamorfozu, pa je to u mnogih autora rezultiralo kreativnim "gradnjama", aplikacijama (krila) i mobilnim dodacima na tijelo. Tu je i smiono, naizgled drsko i "heretičko", ali vrlo suvremeno i intrigantno, sučeljavanje plemenitih s neplemenitim i nelikovnim materijalima (koža, suho voće, trava, narančine kore, tkanina, ready-made i object trouvé predmeti, reciklaže), kao i spajanje raznorodnih tehnika i disciplina, što je sve rezultiralo svježinom vizualnog dojma", stoji između ostalog u predgovoru Višnje Slavice Gabout.
Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, a svoje radove će izložiti Paula Banić, Ljiljana Fabijanić, Smiljka Franjić, Karlo Gross, Sabina Kolonić, Eta Linčir, Dunja Naerlović, Zlatko Odrčić, Luka Petrinjak, Petra Podnarčuk, Andrea Rosandić i Mislav Zvonimir Vitez.

Gosti su Barbara Brnelić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Karolina Pernar, Diana Sokolić i Renata Svetić.

Likovni umjetnici koji su članovi žirija (Mario Beusan, Lazer Rok Lumezi, Davor Šuk) izlažu na poseban poziv i po izboru kustosice izložbe.

Likovni postav izložbe potpisuju Mario Beusan i Višnja Slavica Gabout.

Renata Svetić

Renata Svetić

Izložba će se moći pogledati do 8. studenog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

VIŠE O TEMAMAmodne izložbeGalerija ULUPUHVišnja Slavica Gaboutizložbe nakita
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se