Angelique Kidjo: Neonatalni tetanus ubija afričku djecu!

Piše: CroModa.com
Objavljeno 02.05.2010.

0

Donosimo vam intervju s Angelique Kidjo, poznatom pjevačicom i dobitnicom Grammyja iz Benina, te ujedno UNICEF-ovom amabasadoricom od 2002. godine, koja je u svrhu promocije projekta Pampersa i UNICEF-a otpjevala pjesmu "You can count on me".

Angelique Kidjo

Angelique Kidjo

Donosimo vam intervju s Angelique Kidjo, poznatom pjevačicom i dobitnicom Grammyja iz Benina, te ujedno UNICEF-ovom amabasadoricom od 2002. godine, koja je u svrhu promocije projekta Pampersa i UNICEF-a otpjevala pjesmu "You can count on me".

Šest mjeseci ste uključeni u UNICEF-ov projekt “Give the Gift of Life“. Zašto ste mu pristupili, što vas je ponukalo?

Angelique Kidjo: Razlog je jednostavan. U Africi svake tri minute jedno dijete umre zbog neonatalnog tetanusa. Bolest koja je na zapadu već dugo bezopasna svakodnevno ubija afričku djecu i njihove majke. Brojne žene rađaju kod kuće, u nehigijenskim uvjetima i bez ikakvog pristupa adekvatnoj zdravstvenoj skrbi. Želja mi je da uz pomoć Pampersa i UNICEF-a spriječimo navedeno i omogućimo zdrav rast i razvoj beba širom svijeta.

UNICEF-ov ste ambasador od 2002. godine i sudjelovali ste u različitim projektima. Koja je specifičnost ove UNICEF-ove i Pampersove akcije “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život“?

Angelique Kidjo: Pampers i UNICEF akcijom “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život“ udružili su snage u borbi protiv neonatalnog tetanusa prije pet godina. Akcija svake godine bilježi sve bolje rezultate, a cilj nam je iskorijeniti tu smrtonosnu bolest

Angelique Kidjo

Angelique Kidjo

u Africi do 2012. godine. Dosad je prikupljeno ukupno 150 milijuna doza cjepiva, a ove godine namjeravamo prikupiti još 100 milijuna doza. Razne bolesti haraju Afrikom i treba ih početi prevenirati, počevši od najjednostavnije. Upravo to se sada događa i nadam se da će ova akcija biti poticaj za mnoge slične akcije.

Rodom ste iz Benina, tako da ste izvrsno upoznati sa zdravstvenim problemima diljem Afrike, a više ste puta i sami posjećivali mjesta u zdravstvenoj oskudici. Kakvi su vaši utisci iz tih posjeta?

Angelique Kidjo: Obišla sam cijelu Afriku, čak i ona najkritičnija područja, i svjedočila sam brojnim strahotama. Djeca koja boluju od sasvim banalnih bolesti i majke koje ne znaju što im donosi novi dan, teško je to gledati. Ipak, mislim da bi svatko trebao vidjeti takav prizor uživo jer u vama se tada rodi nadljudska želja da se pomogne tim ljudima, da se nešto pokrene. Previše mojih Afrikanaca je zadesila ista sudbina, nadam se da njihova smrt nije bila uzaludna i da smo svi izvukli pouke iz toga.

Koliko će u praksi Pampersova i UNICEF-ova akcija uistinu pomoći djeci?

Angelique Kidjo: Na ovo pitanje najbolje ću vam odgovoriti brojkama, jer brojke sigurno ne lažu. 100 milijuna majki i djece preživjelo je zahvaljujući prikupljenom cjepivu. Ukoliko ovako nastave, Pampers i UNICEF će u potpunosti iskorijeniti neonatalni tetanus. Već bi za dvije godine tu smrtonosnu bolest mogli poslati u povijest, a to je sjajan motiv za dalje.

Povodom ove akcije snimili ste i pjesmu “You Can Count On Me“, koja govori o predanosti pomaganju ljudima. Na što ste mislili dok ste ju snimali, koja vam je bila misao vodilja?

Angelique Kidjo: Samo jedna misao mi je stalno nadolazila – osmijesi djece. Čak i oni najbolesniji uvijek će vam ponuditi osmijeh, time pokazuju da nisu izgubili nadu. Ne možete zamisliti koliko to usreći čovjeka. Ovom pjesmom htjela sam im pokazati da njihove nade nisu uzaludne.  

Vašu pjesmu “You can count on me“ prepjevala je hrvatska pjevačica Maja Vučić pod nazivom “Srcem za Afriku“, što mislite o toj obradi i jeste li zadovoljni?

Angelique Kidjo: Poslušala sam hrvatsku verziju pjesme i mogu reći da je otpjevana na visokoj razini. Vjerujem da će Pampers & UNICEF i pomoću nje senzibilizirati veliki broj ljudi vezano uz problem neonatalnog tetanusa, te ih potaknuti da se i oni aktivno uključe u borbu protiv ove opake bolesti.






Povezano