20 najboljih modnih blogova

Piše: Gasha Miladinović, Zagreb, Sarajevo, London
Objavljeno 23.10.2009.

6

Fotograf Juergen Teller i Bryan Boy

Pogledajte 20 najboljih modnih blogova po izboru londonskog Telegrapha

Fotograf Juergen Teller i Bryan Boy

Industrija u kojoj je promjena i potraga za novim konstantna, nije se tako lako predala internetu. Ipak, to je bilo neizbježno. Online shopovi donose ogroman profit, Yves Saint Laurent se koristi YouTubeom kako bi predstavio svoj najnoviji dizajn, a modni dizajneri tweetuju kao ludi. U svemu tome, ili bolje rečeno, na početku svega toga, nalaze se modni bloggeri. Njihovi komentari, slike revija iz prvih redova u Parizu, maštanje o novim Balenciaginim čizmama ili pljuvanje po (ne)stilu celebrityja, postali su važan dio modne industrije. Oni su glas nove generacije!


Uglavnom, sve vijesti prvo se objavljuju na blogovima. Ne samo da objavljuju vijesti, oni ih i prave. Kada je Marc Jacobs, navodno, isplazio jezik uglednoj novinarki Suzy Menkes na svojoj reviji, modna kritičarka Cathy Horyn je potpalila skandal postom na blogu New York Timesa.


Ipak najviše pažnje dobijaju blogovi koji su najviše osobni, individualni. Blogovi poput Sartorialista, Style Bubble ili Facehuntera su oni sa individualnim stavom prema modi. Oni su postali senzacija. Trenutačno najveću pažnju izaziva trinaestogodišnja Tavi iz Chicaga.


Pogledajte 20 najboljih modnih blogova po izboru londonskog Telegrapha.

ashadedviewonfashion.com

Dok mnogi blogeri žele ostati anonimni, Diane Pernet pozivitno dočekuje svu pažnju. Ova istinski ekscentrična Amerikanka bila je novniarka i urednica, a sada je možete vidjeti u prvim redovima revija, obučenu od glave do pete u crno, dok njeno blijedo lice skrivaju crni veo i velike sunčane naočale. Posljednjih dvadeset godina živi u Parizu, glavna zanimacija njenog bloga su mladi talenti. Na njenom blogu vrlo vjerovatno ćete pronaći ‘slijedećeg’ McQueena.


bryanboy.com

Bryan Boy je blogerska verzija Paris Hilton. Zvijezda. Celebrity. Njegov blog nalik je na dnevnik u kojem sanja o Lanvinovim cipelama, Balmainovoj jakni itd. U stvarnom životu ovaj dvadesetdvogodišnjak iz Manille je ozbiljan igrač u industriji. Njegovi putni troškovi na internacionalne revije su plaćeni, spavanje po modnim metropoloama je plaćeno, on se druži s Chirstopherom Baileyjem (dizajner Burberryja). Nemojmo zaboraviti, Marc Jacobs je nazvao jednu torbu po njemu.


catwalkqueen.tv

Ovo je jedan od prvih modnih blogova, koji je započela tadašnja studentica na London College of Fashion, Gemma Cartwright. Danas ima više hitova nego Vogue. Odličan za celebrity tračeve, dizajnerske rasprodaje i informacije o ekskluzivnim modnim kolaboracijama.


Gasha i Facehunter

Gasha i Facehunter

facehunter.blogspot.com
“Stvarni ljudi na ulici mogu biti jednako inspirativni kao top modeli na stranicama časopisa“, kaže Yvan Rodic, lice koje se krije iza bloga Facehunter. Ukoliko želite saznati nešto više o ovom doista zanimljivom liku, pročitajte naš ekskluzivni intervju ovdje.


feelslikewhitelightning.com

Ljubav koju Elizabeth Spiridakis osjeća prema modi graniči sa opsesijom. Ona piše o svemu modnome. O novoj kolekciji Gilesa ili vintage korzetu Jeana Paula Gaultiera. Činjenica da ona sebi ne može priuštiti niti jednu od tih stvari čini njen blog još šarmantnijim. Uglavnom hoda po second-handovima, ali prepoznaju je po cijelom svijetu. Trenutno je na roadtripu po Europi i Americi.


gofugyourself.com
Dok ste još sneni, pijete prvu jutarnju kavu i želite nahraniti svoju internetsku adikciju –ima li što bolje od brze doze modnih katastrofa celebrityja. Okrutni komentari s izrazitim smislom za humor!

jakandjil.com

Fotograf Tommy Ton iz Toronta voli dobre cipele. On je hibrid Facehuntera i Sartorialista, ali fokusiran primarno na cipele. Njegov blog je megapopularan, bilježi 30 000 posjeta dnevno. Ukoliko želite vidjeti što će postati globalni trend na stopalima, ovo je mjesto za vas!


libertylondongirl.blogspot.com

Ovo je modna biblija. Prije nego što glavne modne vijesti budu u novinama, možete ih pročitati na ovom blogu. Kako? Ne znamo. Iza ovog bloga krije se anonimna britanska modna urednica koja živi u New Yorku. Ovdje možete naći sve, od trača do zaista korisnih informacija, a sve to upakirnao je u britanski humor. Nešto kao stvarni “Vrag nosi Pradu“.


madamesays.com
Pippa Brooks je najcool MAMA na internetu. Suvlasnica butika M Goldstein, DJ i bivša pop zvijezda, ona je također majka sedmogodišnjim blizancima. Njen blog prati njihove besprijekorno odjevene avanture po Londonu. Za svakoga tko pokušava balansirati kreativnost s kućnim dužnostima i pritom se još i zabavljati  - ovaj blog je must!


nymag.com/daily/fashion
Ako vas zanima što Michelle Obama danas nosi, ili koji je hit odjevni predmet u New Yorku, posjetite ovaj blog. Najbolji mix s njujorške modne scene.

redcarpet-fashionawards.com

Atharine Kallon je ‘kupila’ Hollywood sa svojim blogom. Na blogu možete naći mješavinu modnih vijesti i glasovanja u stilu “tko-je-ovo-nosio-najbolje“. Ovaj pristup modi privukao je fanove poput Stelle McCartney i Miuccije Prade.


Susanna Lau, autorica bloga Style Bubble (Foto: Telegraph)

Susanna Lau, autorica bloga Style Bubble (Foto: Telegraph)

stylebubble.typepad.com

Blogosferska ikona Susanna Lau, poznatija kao Susie Bubble, svoj online dnevnik započela je u ožujku 2006 godine. Na svom blogu ona je kombinirala svoje shopping ulove i komentirala sve, od svojih kolega blogera pa do renesanse Miss Selfridgea. Zahvaljujući infektivnom tonu svojih blogova, Susie danas ima oko 20.000 posjeta dnevno, dobija mjesto u prvom redu na Chanelovim revijama, a nedavno je regrutirana kao dio ekipe za online izdanje časopisa Dazed & Confused.


tavi-thenewgirlintown.blogspot.com

Kao i mnogi dizajneri, Tavi posta slike sebe u cool kombinacijama ili odjevnim predmetima koje je našla u second hand trgovinama. Ono što Tavi čini posebnom je to što ima samo 13 godina! Samoproglašeni “mali geek“ koji voli visoku modu poput Luelle, Charlesa Anastasa i Comme des Garconsa , ova djevojčica iz Chicaga već je bila predstavljena u New York Timesu, a plasirala je i svoju liniju T-Shirta. Njen najveći problem? Ne može pronaći dizajnersku odjeću u svom broju!


thelovemagazineblog.wordpress.com

Kada je superstilistica Katie Grand napustila magazin Pop kako bi započela vlastitu publikaciju za Conde Nast, modni svijet je cvrljio od uzbuđenja. Potomak, LOVE Magazine, ispunio je sva očekivanja pa je tako i njihov blog prozor u njihov coolerski svijet lifestylea. Tamo ćete naići na postove od Pixie Geldof, kao i na fotografije staffa s njihovim prijateljima poput Justina Timberlakea, Beth Ditto itd..


themoment.blogs.nytimes.com

Malo je blogova koji mogu zamoliti Donatellu Versace da bude gostujući urednik, ili tražiti od Fride Giannini, glavnu dizajnerice Guccija, da im pošalje fotografije sa svog odmora. Tolika je moć New York Times T magazin bloga. Pokrivaju modu, ljepotu, dizajn, putovanja, donose, naprimjer, ekskluzivni preview Givenchyjevih kostima za Madonninu turneju.


thesartorialist.com
Fotograf Scott Schuman stoji iza bloga The Sartorialist. Njegova formula je jednostavna: Putuje cijelim svijetom i fotografira dobro obučene individue, kao i neka poznata lica poput Carine Roitfeld, urednice francuskog Voguea. Ono što njega čini posebnim je njegovo oko za detalje.


theselby.com

Todd Selby, fotograf koji je započeo svoju karijeru sa modnom fotografijom i portretima, otišao je korak dalje. On je također jedan od onih koji putuju svijetom, ali ono što njega čini posebnim je to što slika zanimljive ljude u njihovim zanimljivim domovima.


thethoughtfuldresser.blogspot.com

Linda Grant je spisateljica, trenutno jedna od najboljih koje pišu o modi. Ona oštro i pametno piše o svim stvarima vezanim za odjeću i modu. To može biti vječno pitanje “koliko cipela treba jednoj ženi“ ili rasprave o ženskom dress codeu u Iranu.


whatisjameswearing.com
James Andrew je ultimativni kicoš. Svaki dan ovaj njujorški dizajner interijera šalje slike svog outfita. Njegov stil, koji je mješavina Guccija i Gatsbyja, privukao je gomilu posjetitelja.


whatkatiewore.com
Joe i Katy su par iz istočnog Londona; u siječnju ove godine započeli su pisati svoj blog. Ovaj blog ugrijat će vam srce. Joe svaki dan snima što njegova ekscentrična Katie nosi, uz komentare iz muškog ugla. Prekrasno!



VIŠE O TEMAMAmodni blogoviSuzy MenkesJames AndrewLinda GrantSusie BubbleGemma CartwrightDiane PernetBryan Boy




Povezano